Tobaksbolaget levererade

Swedish Matchs starka rapport bidrog till att lyfta aktiva portföljen mer än börsen i förra veckan.
Tobaksbolaget levererade - port_v43_17_binary_6880454.png

Stockholmsbörsen steg med 0,5 procent i förra veckan, medan aktiva portföljen lyfte med 0,9 procent. Bidrog gjorde framförallt Getinge (+5,0 procent) och Swedish Match (+6,4 procent).

Tobaksbolagets tredje kvartal bjöd på en något högre vinst än väntat samtidigt som utvecklingen var positiv på flera håll. Bland annat stärktes snusmarginalen med över 2 procentenheter. Dessutom utvecklas det tobaksfria snuset ZYN riktigt starkt i USA. Det är upplagt för prognoshöjningar från den skeptiskt inställda analytikerskaran som följer bolaget. Aktiva portföljen behåller.

Den gångna veckan hade en väldigt tydlig förlorarsektor på svenska börsen: bygg och fastighet. Sentimentet kring allting som har med svensk bostadsmarknad har nu tvärvänt från hausse till mörka moln. Med bostadspriser som stigit mer än dubbelt så mycket som svenska inkomster de senaste tio åren och en nyproduktion som är tillbaka på nivåer som inte setts sedan 70-talet är oron ingen blixt från klar himmel. Storstädernas bostadsmarknader har varit väldigt påeldade av lågräntepolitiken. Nu har marknaden börjat diskontera att det inte kommer att kunna förbli så i samma utsträckning framöver.

Huruvida, och i så fall hur mycket, bostadspriserna på befintlig bostadsstock påverkas är för tidigt att sia om. Några som däremot påverkas högst konkret av oron är de många expansiva och Stockholmsinriktade bostadsprojektörer som valt att notera sig på senare år. Aktiekurserna för gruppen har trendat nedåt sedan i våras, då Affärsvärlden skrev ett reportage om flera av dessa toppbelånade JM-utmanare. När nu oron sprider sig framstår gruppen som alltmer finansiellt pressade.

Föregående vecka var det Tobin Properties stam- och preferensaktier samt obligationer som trycktes till rejält nedåt. Denna vecka var hamnade den större och än mer högprofilerade Stockholmskollegan Oscar Properties under kraftigt press. Oscar Properties vinstvarnade redan på måndagskvällen och i fredagens rapport meddelade att ytterligare fastigheter ska säljas. Även byggnykomlingen Serneke, som har omfattande projektverksamhet inom inte minst bostäder, pressades en hel del.

När bostadsmarknadens fundamenta ifrågasätts hamnar även dess finansiärer i strålkastarljuset. Bland veckans rapporterande storbanker var sentimentet exempelvis tydligt negativt kring Swedbank, som har störst svensk bolåneexponering och även finansierar fastighetsbolag och projektörer. Detta trots bättre än väntade kvartalsutfall från banken.

Vad gäller aktiva portföljens exponering så har ungefär halva den orealiserade vinsten i SBB smält bort. SBB är huvudsakligen ett förvaltningsbolag inom samhälls- och hyresbostadsfastigheter, men har förvisso bostadsprojektering. Projekteringen består av att bearbeta kommuner att detaljplanera för bostäder på vad som i dag är bland annat industrifastigheter. Sedan säljer SBB bort större delen av projektrisken till partners såsom HSB, i utbyte mot en viss del av uppsidan om projekten går som tänkt eller bättre. Det rör sig alltså om en kapitalsnål projektmodell där SBB försöker skapa byggrätter som går att sälja, snarare än att genomföra bostadsprojekt i egen bok. Av denna anledning känner vi oss komfortabla med att syna ännu en rapport i SBB på tisdag: kärnverksamheten inom fastighetsförvaltning bör fortsätta uppvisa förbättrat kassaflöde och förbättrad finansieringsprofil.

Enda affären i portföljen denna vecka blir en vinsthemtagning i kosmetikaföretaget Oriflame, där vi fått 10,3 procents avkastning på bara en månad. Potentialen till vår fundamentala riktkurs på 320 kronor är nu begränsad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.