Affärsvärldens krönikör: Räntebeskedet är beklagligt

På torsdagsmorgonen meddelade Riksbanken att den lämnar reporäntan oförändrad. ”Det känns lite som att de har nått vägs ände”, säger räntestrategen och Affärsvärldens krönikör Pär Magnusson.

Nio av tolv bedömare trodde på förhand att reporäntan skulle lämnas oförändrad vid -0,35 procent. Övriga spådde en sänkning på mellan 5-10 punkter.

När Riksbanken lämnade det penningpolitiska beskedet klockan 09.30 på torsdagsmorgonen meddelade riksbankschefen Stefan Ingves att reporäntan lämnas oförändrad.

– Lite är beklagligt och jag tycker nog att Riksbanken gör en felanalys av läget. Betraktar man på svensk ekonomi som helhet så ser det bra ut, men tittar man på den varuproducerande industrin så är det inte fallet. Det blir problem när Riksbanken försöker nedtona riskerna med för låga löneutfall.

Du trodde på en räntesänkning. Är du förvånad?
– Jag trodde Riksbanken skulle vilja markera att de var på tårna för löneutvecklingen. Nu föll de tillbaka lite i gamla mönster igen. Det känns som ett eko från förr. De hoppas lite väl mycket på att det inte ska bli någon mer oro, vilket jag däremot tror att vi får. De är lite reaktiva snarare än proaktiva.

Riksbanken höjer samtidigt räntebanan. Hur ser du på det?
– Det var en ytterst liten höjning så det känns som en helt oförändrad syn.

Vad blir följderna?
– Om de inte är mer oroade över lönerörelsen så känns det som att de har nått vägs ände och att de inte behöver göra mer. Nu hänger det mycket på omvärlden. Jag tror att det kommer bli mer oro och sämre ekonomisk utveckling än vad många räknar med.

Hur tycker du att investerare ska agera nu?
– Som räntestrateg tycker jag att den amerikanska tioårsräntan ser fortsatt attraktiv ut i den här miljön. Jag tror även att Fed väntar med att höja styrräntan. Hur räntebeskedet påverkar börsen överlåter jag åt andra.

Blir det någon mer räntesänkning från Riksbanken framöver?
– Det hänger på vad som händer i omvärlden och det kan hända mycket på två månader. Men jag tror att de kommer få skäl att föra en mer expansiv penningpolitik senare i höst.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.