Per H Börjesson köper Nibe – och letar ‘Lundberg-bolag’: ”Tråkiga gubben dubblar pengarna”

En pågående generationsväxling är en förklaring till den höga rabatten i Spiltan, tror Per H Börjesson. Nu pekar han ut flera saker som kan minska rabatten. I en intervju med Afv berättar han också om:
✓ Köpet i Nibe: "Oroas inte ett dugg över Harald Mix"
✓ Investmentbolaget han skulle blanka nu: "Som en riskkapitalfond"
✓ Jakten på Fredrik Lundberg-bolag: "Han dubblar pengarna vart femte år"
Per H Börjesson köper Nibe – och letar ‘Lundberg-bolag’: ”Tråkiga gubben dubblar pengarna” - Per H Börjesson
Per Håkan Börjesson, grundare, VD samt huvudägare i investmentbolaget Investment AB Spiltan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman TT /

Spiltans substansrabatt har tilltagit det senaste året och uppgår numera till närmare 30%, enligt Ibindex. Sett 3 och 5 år i backspegeln har rabatten i snitt varit hälften så stor.

Investmentbolagets grundare och VD Per H Börjesson ser flera, troliga orsaker till den ökade rabatten.

“Generellt har rabatterna på investmentbolag gått upp som en konsekvens av det allmänna börsklimatet. Det som gör investerarna nervösa är Spiltans stora exponering mot Paradox, drygt en tredjedel av portföljen, som backat 25% i år. Men vi är inte oroliga utan ser en fortsatt god potential”, säger Per H Börjesson när Afv träffar honom på ett IPO-event hos Nasdaq.

“Paradox har supertrogna fans, vilket skapar en vallgrav runt bolagets intäkter. Medan Embracer köpt på sig en massa bolag och har en skuld på 10 miljarder har Paradox varit mer försiktiga och har istället en kassa på 1,3 miljarder.”

SÄLJTRYCK I AKTIEN

Sparprofilen konstaterar också, vad gäller substansrabatten, att den uppstått som en konsekvens av att långsiktiga investerare kommit upp i åldern.

“För länge sedan gjorde Spiltan emissioner på mellan 3 och 4 kr och aktieägare som deltog går nu i pension och vill ta ut pengarna, vilket skapar säljtryck.”

Investerare oroas också över Spiltans onoterade del som utgör 30% av investmentbolaget, tror Per H Börjesson.

Investment Spiltans portfölj

Noterade innehav Andel av substans (%)
Paradox 36,5
Teqnion 4,4
Berkshire Hathaway 3,9
Klarabo 3,4
Solid Försäkring 1,8
Alcadon 1,7
Byggmästare Anders J Ahlström 1,7
Train Alliance 1,3
Bonäsudden 0,9
Amhult 2 0,7
Alleima 0,6
Onoterade innehav Andel av substans (%)
P&E Persson 2,4
Spiltan Fonder 13,1
Övriga noterade 3,1
Övriga onoterade 24,5
Källa: Ibindex

“Vi har några förhoppningsbolag som går back, men där har vi inte investerat så mycket pengar. Det stora värdet ligger ju i Spiltan Fonder som går jättebra, men även andra stabilare verksamheter. Vi vill främst ha så kallade ‘Fredrik Lundberg-företag’ – lite tråkiga men som avkastar 15% per år. Visst kan man tycka att han är en jäkla tråkig gubbe men han dubblar de facto pengarna vart femte år.”

SUGEN PÅ ÅTERKÖP

Spiltan är mitt uppe i processen att byta lista från NGM PepMarket till NGM Main Market. I nuläget handlas aktien en dag i veckan – men framåt kommer det vara daglig handel. Bytet kan få substansrabatten att minska, tror Börjesson. Det möjliggör nämligen för institutioner att köpa aktier. Dessutom öppnar listbytet upp för möjligheten att återköpa den egna aktien, vilket Spiltan-VD:n planerar att göra.

“Det blir ju särskilt intressant att göra nu när Investment Spiltan handlas till en rabatt på 30%.”

KÖPER I NIBE – SKULLE BLANKA KINNEVIK

Den senaste tiden har Spiltan halverat innehavet i stålbolaget Alleima efter en kraftig uppgång i aktien. Man har också köpt i Nibe.

“Vi tror att värmepumpsmarknaden kommer tillbaka. Det som gjort Nibe så duktiga är att det finns konkurrenter, så jag oroas inte ett dugg över Harald Mix utmanare Aira.”

Om du skulle blanka ett investmentbolag nu, vilket hade det varit?

Kinnevik, även om det redan är lågt värderat. Nu när de säljer ut Tele2 blir det som en riskkapitalfond med höga värderingar, med avsaknaden av starka kassaflöden”, säger Börjesson och fortsätter:

“Tror man däremot på Kinneviks tillväxtbolag så är det ju köpläge.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF