Aktiemarknadsnämnden: Lexmarks agerande i budstrid korrekt

Aktiemarknadsnämnden anser inte att Lexmark bröt mot uppköpsreglerna då bolaget drog tillbaka sitt bud på Readsoft för att samtidigt lägga ett nytt för att kringgå en skrivelse om att villkoret 90 procents accept inte fick frånträdas.

Bakgrunden är att Lexmark i budstriden om Readsoft först lade ett bud med flera villkor, där alla utom ett, att minst 90 procents accept nås, kan frånfällas. Konkurrenten i budstriden Hyland, såg detta och köpte därför på sig en corner på 10,6 procent. Lexmark drog då tillbaka sitt första bud och lade ett nytt bud där villkoret om 90 procents accept fick frånfällas.

I en skrivelse till Aktiemarknadsnämnden medgav Hyland att det förvisso var tekniskt sett inom reglerna att göra så i och med att det nya budet rekommenderats av Readsofts styrelse – drar man tillbaka ett bud får man bara lägga ett nytt inom 12 månader om man får målbolagets styrelses rekommendation – men att det ändå inte var ok i och med att ”marknaden inte ska låta sig föras bakom ljuset” av aktörer som ”av taktikskäl gör reservationslösa uttalanden av viss innebörd för att sedan, när taktiken misslyckats, inte längre stå fast vid dem”.

Aktiemarknadsnämnden gick på Lexmarks linje och bedömde bolagets agerande som korrekt enligt takeover-reglerna och att det inte strider mot god sed på aktiemarknaden.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.