Centerpartiet: ”Budgeten bygger på glädjekalkyler”

Regeringens politik bygger på glädjekalkyler och saknar en politik för fler jobb. Det sade Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, vid en pressträff på onsdagen.
Centerpartiet: ”Budgeten bygger på glädjekalkyler” - emil-kallstrom-affarsvarlden-700_binary_6872748.png

”En stor del av reformutrymmet bygger på egna kalkyler som ingen annan delar. Svaret är att regeringen har en helt egen bild av såväl BNP-utveckling som arbetslöshetsutveckling kommande år”, sade han och hänvisade till prognoser från bland annat KI och ESV.

Emil Källström varnade för risken för överhettning i svensk ekonomi och visade att det strukturella sparandet minskar ”på toppen av högkonjunkturen”.

Han noterade att finansministern anser att det är Sveriges förtjänst att det går bra i den globala ekonomin, men att det är tvärtom.

Enligt Centerpartiet kommer allianspartierna inte att göra av med lika mycket pengar som regeringen i sina ”skuggbudgetar” och sade att Centerpartiets reformutrymme är ”substantiellt lägre” än regeringens.

Han sade vidare att det finns en rad strukturella problem i landet, som behöver hanteras, bland annat på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden.

”Det är dåligt och kortsiktigt av regeringen att inte kunna leverera dessa reformer”, sade han.

Den allvarligaste utmaningen är ”klyvningen” på arbetsmarknaden, enligt talespersonen, som lyfte fram att långtidsarbetslösheten ökar och de nyanlända har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Han höll inte med om bilden att regeringen sänker skatterna och tror att få låter sig luras av denna retorik.

”Det här är en skattehöjarregering som inte gör det som måste göras. Vi står på toppen av en bortslösad högkonjunktur”, sade Emil Källström.

Beträffande regeringens höjda barnbidrag sade han att det bästa man kan göra för barnen är att ge de barn vars föräldrar inte har jobb är att se till att de får det.

”Vi kommer aldrig att höja bidrag på bekostnad av reformer som skapar goda hem”, sade han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG