”Dags för en ny hungrig vd”

Börsnoterade Arise vd och storägare Peter Nygren lämnar i mars. Nu kräver han att regeringen agerar snabbt för att sätta snurr på svensk vindkraft.

Peter Nygren har varit vd för vindkraftbolaget Arise sedan 2007 och äger själv 4 procent av bolaget.

Den socialdemokratiska regeringen lade nu i våras fram en proposition om en justering av kvotplikten i elcertifikatsystemet. Vindkraftsbranschen suckade kollektivt när förslaget senare togs tillbaka då energiministern Ibrahim Baylan (S) konstaterade att det inte skulle få majoritet i riksdagen i sin dåvarande form. Och det är denna efterlängtade kvotjustering som Peter Nygren på Arise väntar otåligt på.

– Elpriserna kan man inte påverka. Men det vill nog till att priserna på elcertifikat justeras, dagens intäkter är helt enkelt för låga.

Systemet med elcertifikat infördes år 2003 med syftet att bidra till en ökad produktion och användning av förnybar energi. För varje megawattimme mottar producenten ett elcertifikat av staten, som de sedan säljer vidare till leverantörer och slutanvändare.

Tanken är att certifikaten ska ge en extra intäkt åt producenterna av förnybar energi. Problemet är att det i dag finns ett överskott av certifikat, varför priserna på dem har halverats från runt 30 öre per kilowattimme 2008 till dagens 15 öre.

Han hoppas nu på att ett reviderat förslag om en modifiering av elcertifikatsystemet ska röstas igenom i riksdagen.

– Om inte detta sker, då går det inte att bygga alls. Det som är byggt är byggt, men det blir inget mer.

Peter Nygren på Arise har kommit till sin vägs ände som vd för bolaget. Han slutar den 1 mars nästa år. Bolagets svaga resultat har inget att göra med saken, säger han.

– Jag är nöjd med vad jag har presterat. Vi har satt en ny strategi för bolaget och det är läge för en ny, hungrig vd att ta över. Vi ska ligga på mellan 50 och 100 miljoner kronor plus på sista raden, annars är det ingen idé att driva den här verksamheten. Jag tror starkt på att vi är på väg dit. Jag vill ha ut­delning när jag slutar, säger han och skrattar till.

Det här är en kortversion av ett längre reportage om de börsnoterade vindkraftbolagen i Affärsvärlden nummer 36/2015. Prenumeranter kan logga in och läsa hela texten här.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Carnegie Fonder