Elektarival bekräftar stororder på Karolinska

Amerikanska Varian bekräftar nu Affärsvärldens tidigare uppgifter om att Varian tar hem en order om åtta strålkanoner till Nya Karolinska sjukhuset.
Elektarival bekräftar stororder på Karolinska - varian-affarsvarlden-700_binary_6881503.jpg

Varian skriver i ett pressmeddelande som offentliggjordes sent under onsdagskvällen att bolaget tagit hem beställningen på åtta linjäracceleratorer av modellen TrueBeam, plus programvara och service, till Nya Karolinska.

Upphandlingen har kringgärdats av ideliga överklaganden, juridiska processer och hårklyverier samt av verbal krigföring mellan de två huvudkombattanterna på marknaden, Varian samt marknadstvåan, svenska Elekta.

I en inledande upphandling, som var klar 2016, vann Varian kontraktet.

Elekta överklagade och vann i december 2016 efter flera domstolsbeslut ordern på att leverera ett tiotal linjäracceleratorer till Nya Karolinska sjukhuset. Förra sommaren upptäckte landstinget att Elektas utrustning inte höll måttet och i december 2017 stoppades svenskbolaget definitivt från uppdraget.

Affärsvärlden berättade redan i juli 2017 om den oberoende besiktning som gjorts av den Elektautrustning som då installerats. Elekta fick underkänt på flera punkter. Elekta avvisade då de kritiska beskeden från besiktningsmannen, genom den dåvarande talespersonen Gert van Santen. Gert van Santen skrev i ett mejl att det har skett misstag i samband med besiktningen. Han skrev också att hela systemet inte kunde testas förrän Elekta hade installerat all utrustning.

För Elekta var den inställda leveransen en motgång inte bara i ekonomiska termer. Nya Karolinska sjukhuset var tänkt att bli en ny referenskund.

Värsta rivalen, amerikanska Varian, kom därefter genom direktupphandling att överta Elektas leveranser av strålkanoner, uppgav Anne Rundquist chefsjurist vid Stockholms läns landsting då till Affärsvärlden.

På onsdagskvällen bekräftades beställningen slutligen av Varian. Installationerna ska inledas under ”de kommande veckorna” enligt Varians pressmeddelande.

Elekta kvarstår som leverantör av invärtes  strålterapi, så kallad brachyterapi, till NKS

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.