Fiat Chrysler vill gå ihop med Renault

Fiat Chrysler vill gå ihop med franska Renault och bilda världens tredje största biltillverkare.
Fiat Chrysler vill gå ihop med Renault - fiat-chrysler-700_binary_6947282.jpg

Det framgår av ett pressmeddelande från Fiat Chrysler på måndagsmorgonen och därmed bekräftas uppgifter som publicerades i bland annat Wall Street Journal under helgen.

Enligt förslaget ska aktieägarna i Fiat Chrysler få en ägarandel om 50 procent i det nya bolaget och ägarna i Renault, däribland den franska staten, får en lika stor andel.

Inga fabriker kommer att stängas som ett resultat av samgåendet, är budskapet. De årliga synergierna beräknas trots det uppgå till över 5 miljarder euro.

Renault skriver i ett annat pressmeddelande att bolaget har tagit emot förslaget om ett samgående och att bolagets styrelse kommer att träffas på måndagen för att diskutera fusionsförslaget. Den franska fordonstillverkaren kommer att släppa en pressrelease efter styrelsemötet, heter det vidare.

I slutet av mars skrev Financial Times att Renault ville återuppta fusionssamtalen med Nissan och att planen därefter var att ta in även Fiat Chrysler i den nya strukturen.

Enligt måndagens förslag ska de nya bolaget var noterat i Milano, Paris och New York samt ha ett holländskt moderbolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.