Fingerprint-konkurrent: Vi för samtal med flera mobiljättar

Norska Idex, som sysslar med fingeravtrycksteknik, bekräftar i ett uttalande att bolaget för samtal med Apples konkurrenter på marknaden för smarta telefoner.

Idex är en av fyra större aktörer på marknaden för fingeravtrycksteknik. De tre övriga är svenska Precise Biometrics, Fingerprint Cards och Authentech som köptes upp av Apple förra sommaren.

Det mesta talar för att Apple lanserar sin nya Iphone den 10 september. I och med köpet av Authentic finns det också starka indikationer på att den nya Iphone-modellen innehåller fingeravtrycksteknik.

Andra teknikjättar som LG och Samsung har också antytt att de vill utrusta sina smarta telefoner med fingeravtrycksteknik.

– Vi kan bekräfta att vi för samtal med alla de andra stora producenterna av smarta telefoner (utom Apple, reds.anm.) och vi räknar med att våra produkter kommer att finnas i en eller flera av de största producenternas produkter under nästa år, säger Idex vd Hemant Mardia till norska dn.no.

Mardia arbetade tidigare som vd för Filtronic som tillverkade komponenter till mobiltelefoner. Där arbetade han under nästan tre decennier innan han blev avsatt 2012. Två av bolagets samarbetspartners under Hemant Mardias ledning var Nokia och Motorola. I maj 2013 tog han över som vd för norska Idex.

Bolagets hopp står främst till Kolibri. Det är namnet på en sensor som kan läsa fingeravtryck genom glaset på bland annat en smart telefon eller läsplatta.

– Vi har starka patent och få konkurrenter. Därför tror vi att innevarande år blir mycket bra för företaget, säger Hemant Mardia till dn.no.

En av de största aktieägarna i Idex är norska fonden Storebrand Vekst.

– Det blir mer och mer tydligt att fingeravtryck är nära en lansering i flera produkter. Det som återstår att se är kvalitén på själva sensorerna och hur användarupplevelsen är, säger Andreas B. Lorentzen, förvaltare på den norska finans- och försäkringskoncernen Storebrand, till dn.no.

Enligt Lorentzen är Idex en bra investering både på kort och lång sikt.

– Kurssvängningarna kan blir stora under resterande del av året. Kursen kan stiga betydligt eftersom många producenter lanserar fingeravtrycksavläsare, och Idex är en prioriterad partner. Men den räkenskapsmässiga effekten lär synas tidigast under nästa år, säger Andreas B. Lorentzen till dn.no.

Precis som Fingerprint Cards och Precise Biometrics har Idex aktiekurs rusat kraftigt under 2013. Samtliga har under årets första sju månader visat uppgångar på över 300 procent.

Vid årsskiftet 2012/2013 stod Idex-kursen i cirka 1 norsk krona. Klockan 14.30 på onsdagen stod kursen i 4,20 norska kronor. 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.