Fingerprint Cards tar in pengar – kapitalanskaffning i pressat läge?

Svagt intresse från ledning och styrelse och 100% garantiåtagande. Fingerprint Cards genomför två olika kapitalanskaffningar och bilden är att detta sker i ett något pressat läge.
Fingerprint Cards tar in pengar – kapitalanskaffning i pressat läge? - WEB_INRIKES
Foto: Thomas Johansson / TT

Fingerprint Cards genomför en fullt garanterad företrädesemission om ca 185 Mkr. Erbjudandet består av en nyemission av B-aktier som ska tillföra bolaget 180 Mkr, samt en en mindre nyemission av A-aktier om 3,4 Mkr.

Bolaget tar också in 160 Mkr genom en konvertibelemission. Syftet med emissionerna är att i förtid lösa in ett obligationslån och öka bolagets finansiella flexibilitet.

Låg andel teckningsåtagare

Om man först tittar på företrädesemissionen av B-aktier är teckningskursen satt till 1,20 kr/aktie, vilket motsvarar en rabatt om cirka 28%.

Delar av ledningen och styrelsen har åtagit sig att teckna nya B-aktier för totalt 1,4 Mkr, motsvarande 0,8% av nyemissionen av B-aktier. Inga andra teckningsåtagare än styrelse och ledning finns angivna. Det verkar med andra ord inte varit någon rusning för att få vara med i kapitalanskaffningen. Åtagandena om 1,4 Mkr andas mer ’härtill är jag nödd och tvungen’ än någon grundmurad tro på Fingerprints framtid.

”Ledning och styrelse har förbundit sig att teckna för det belopp som motsvarar deras innehav”, skriver styrelseordförande för Fingerprint Cards, Christian Lagerling, i en skriftlig kommentar till Afv.

Christian Lagerling, styrelseordförande för Fingerprint Cards.

16 Mkr till garanter

Man har även ingått garantiåtaganden med externa investerare och en icke namngiven befintlig aktieägare motsvarande 100% av emissionen av B-aktier.

Ersättningen till garanterna är 9% på det garanterade beloppet. Förutsatt att garanterna tar hela nyemissionen av B-aktier kommer alltså mer än 16 miljoner kronor, som hade kunnat återinvesteras i Fingerprint, att ätas upp av ersättningar till garanter. Det är inte heller ett bra tecken att en befintlig ägare vill ha extra betalt för att vara med i emissionen.

Bolaget anser att att garantiåtagarna, samt ersättningarna till dessa, är av vikt eftersom de borgar för att emissionen säkerställs.

”Att lansera en fullt garanterad emission är viktigt för bolaget samt dess aktieägare för att säkerställa att bolaget får in det aviserade beloppet. Garantiarvoden är marknadsmässigt för denna typ av transaktion”, skriver Christian Largerling.

Bolaget har inte angivit några emissionskostnader i sina villkor. Givet den nämnda ersättningen till garanterna kommer den totala kostnaden för transaktionen (emissionskostnader + garantiersättning) förmodligen bli förhållandevis hög. Att bolaget avstår från att vara transparenta kring emissionskostnaderna är att betrakta som bristfällig information.

”Transaktionskostnaderna framgår alltid i det prospekt som offentliggörs i samband med transaktionen”, skriver Christan Lagerling.

Konvertibelemissionen

160 miljoner kronor tillförs bolaget genom en emission av konvertibler till Heights Capital Management (HCM). Till detta kommer en option med möjlighet för Fingerprint avseende ytterligare konvertibler om 90 miljoner kronor om ”vissa villkor uppfyllts”, som det står i pressmeddelandet. En sådan förutsättning är att kursen står i över 1,00 kr.

Emissionskursen för konvertiblerna kommer att motsvara 92% av det nominella beloppet, vilket betyder att HCM får en större fordran än vad de har lånat ut för. Till detta tillkommer ränta om 6% per år med amortering varannan månad och möjligheten att när som helst konvertera lånet till B-aktier. HCM har uppenbarligen haft en bra förhandlingssits.

Emissioner i pressat läge?

Villkoren i emissionerna ger bilden av att Fingerprint tar in pengar i ett pressat läge. Teckningsåtagandena utgör en liten del av emissionen och närmare 50% av den likvid bolaget behöver kommer från konvertibelemissionen. Frågan är varför inte hela summan tas in genom en större företrädesemission. Men om inte styrelse och ledning kliver in med några betydande summor i emissionen är det svårt att räkna med att övriga ägare bidrar till att lösa bolagets obligationslån.

Enligt Christian Lagerling hade en större företrädesemission troligen inneburit högre kostnader för bolaget. Han skriver dock inte på vilket sätt de skulle blivit högre.

”Konvertiblerna som emitteras har attraktiv ränta samt bra villkor för bolaget. En större företrädesemission hade med stor sannolikhet inneburit dels högre kostnader för bolaget dels ställt högre krav på dess aktieägare att gå in med ännu mer pengar”, skriver Christian Lagerling.

Handeln med teckningsrätter pågår 28 augusti-6 september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.