Han hackade en Tesla för att utvinna bitcoins

Att utvinna bitcoins kan bli en dyr historia, eftersom det kräver stora mängder el. En utvinnare hackade därför sin Tesla för att komma runt problemet.
Han hackade en Tesla för att utvinna bitcoins - degiro_bitcoin_binary_6883674.jpg

Att ta fram kryptovalutan bitcoin brukar man kalla för ”mining”, det kan liknas vid ett gruvarbete, därav namnet. Båda kräver kraft från en maskin. I en riktig gruva arbetar maskinen för att utvinna råvaran ur ett berg. Datamaskinen, som utvinner till exempel bitcoins, arbetar i ett ”digitalt berg”. Massan i det digitala berget är avancerad matematik där det digitala guldet kan utvinnas.

Väljer man att sysselsätta sig med det här ska man vara beredd på att det kräver stora mängder energi och elräkningen kommer förmodligen att dra iväg. Vi har tidigare till exempel skrivit om att utvinna bitcoins drar mer energi än flera små länder världen över.

Men en ”miner” verkar ha hittat ett sätt att hålla sin digitala gruva rullande, till ett lägre pris, åtminstone i förlängningen. Nämligen genom att hacka sin Tesla S och fått den att göra bitcoin-utvinningen åt honom, skriver Electrek.

Men en Tesla måste väl laddas tänker du? Självklart. Men med fri tillgång till Teslas nätverk av superladdare så står han inte själv för kostnaden. Det innebär att kostnaderna ligger i att få ihop själva gruvriggen, samt att han vid ett tidigare skede har köpt en Tesla. Exakt hur han burit sig åt för att få Teslan att ge ström till gruvsystemet framgår däremot inte.

Snillrikt kan tyckas, men det finns både tekniska och etiska problem med det här. Rent tekniskt så kommer batteriet förmodningen att brytas ned snabbare, eftersom batteripacket är optimerat för att hålla ett fordon rullandes, som då och då vilar. Det etiska dilemmat är att superladdare inte är avsedda för den här typen av aktiviteter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.