Hög konjunkturrisk – vänta med gruvbolaget

På ett års sikt är konjunkturrisken för hög för att Affärsvärlden ska våga trycka på köpknappen.

VÄNTA Det finns flera skäl som talar för att man ska äga Bolidenaktier. Underliggande efterfrågan på basmetaller är stark och påverkas positivt av globala megatrender. Balansräkningen är stark, bolaget har en erfaren vd och styrelse och har varit lyckosamma i såväl organisk tillväxt i form av expansion av befintliga gruvor som förvärv. Tillsammans med effektiviseringar har det gjort att produktionen ökat kraftigt. Bolidenaktien har därför också, inklusive utdelning, gett nästan dubbla avkastningen i förhållande till ett jämförande metallprisindex de senaste fem åren. Ytterligare en faktor som talar för Boliden är att bolagets konjunkturkänslighet mildras en del av smältverken.

Som en långsiktig investering ser dagens värdering av Boliden attraktiv ut, aktien handlas till drygt nio gånger årets förväntade vinst (p/e). På ett års sikt, den tidshorisont som Affärsvärldens råd gäller, blir bedömningen mer beroende av krafter som Bolidens ledning inte kan påverka, främst då prisutvecklingen på koppar och zink och relationen mellan dollar och kronor. Risken för en kraftigare ekonomisk nedgång har ökat, kanske kan det för Bolidens del i viss mån kompenseras av att kronan fortsätter falla mot dollarn. Affärsvärlden bedömer dock konjunkturrisken som hög i nuvarande läge och rekommendationen blir att avvakta.

Detta är en kortversion av Fel läge i fint bolag. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.