Huawei vänder sig till amerikansk domstol – hänvisar till konstitutionellt brottsliga sanktioner

Kinesiska Huawei har begärt summarisk dom i den stämning som lämnats in mot amerikanska regeringen, som bolaget hävdar infört konstitutionellt brottsliga sanktioner mot bolaget.

Huawei lämnade in ett yrkande till en amerikansk domstol i Texas sent på tisdagen för att avföra bolaget från den blockering som infördes mot bolaget i mars, då telekomtillverkaren förklarades som ett hot mot USA:s nationella säkerhet av myndigheterna.

Enligt Huawei rör det sig om en ”bannlysning” på orättfärdiga grunder och med avsikten att skada en individuell aktör, vilket inte är vad den nationella säkerhetslagen är ämnad för, skriver Huawei i yrkan.

Amerikanska myndigheter har efter blockeringen varit förbjudna från att nyttja utrustning från Huawei, som enligt myndigheterna anses möjliggöra spionage för den kinesiska regimens räkning via telenät. Huawei har tillbakavisat påståendet.

Den svartlistning som USA genomförde av Huawei för snart två veckor sedan – då amerikanska bolag förbjöds göra affärer med Huawei och 68 dotterbolag och partnerföretag – är alltså i tillägg till blockeringen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.