Ericsson återtar nätverkstronen från Huawei

Ericsson var störst på RAN (Radio Access Networks) 2021 enligt analysföretaget Mobile Experts och knuffade därmed ner Huawei från tronen. 
Börje Ericsson, VD på Ericsson.
Börje Ericsson, VD på Ericsson.

Mätt som intäkter från RAN, vilket i stort sett motsvarar divisionen Networks hos Ericsson, så var Ericsson klart störst globalt 2021, enligt en rapport från Mobile Experts, en analysfirma baserad i Silicon Valley. Rapporten släpptes i måndags. 

Ericsson marknadsandel var 26,9 procent enligt analysfirman och på andra plats tog sig Nokia in med 21,9 procent. Kinesiska Huawei låg trea med 20,4 procent efter att tidigare ha varit etta i världen. Problem med embargo från USA och problem att få tag på halvledare gjorde dock att Huaweis intäkter från RAN föll omkring 4 miljarder dollar 2021, enligt Mobile Experts. På fjärde plats kommer ZTE med 14,5 procent, följt at av Samsung på femte plats med 8 procent. 

En bidragande orsak till att Ericsson drog ifrån var också den starka amerikanska 5G-marknaden. Mobile Experts förutspår att den globala RAN-marknaden växer med omkring 3 procent per år de närmaste åren för att nå 50 miljarder dollar 2026. 

Gardell: Ericsson måste förbättra kommunikationen 

I sin bokslutsrapport höjde Ericsson sin egen prognos för RAN-marknaden för 2022 till en tillväxt om 3 procent från tidigare 2 procent. 

Telekomleverantören släppte en färsk rapport under morgonen och siffrorna för fjärde kvartalet överträffade samtliga prognoser från analytikerna. Bolaget föreslår också en utdelning på 2,50 kronor per aktie. Väntat var 2,25 kronor per aktie. Om du vill läsa mer om rapporten kan du göra det genom att trycka här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.