Klart: Lars Ohly avgår

Vänsterpartiets ledare tänker inte ställa upp för omval.

Lars Ohly avgår som partiledare för Vänsterpartiet.

På en presskonferens i riksdagens kammarfoajé klockan 14.00 lämnade Ohly besked att han inte tänker ställa upp som kandidat till partiledarposten vid kongressen 2012.

– Det har inte gått bra i opinionen. Dessutom har flera kandidater anmält intresse, vilka jag ser som bra kandidater. Det gör det lättare att lämna beskedet till valberedningen, sade han under pressträffen.

Lars Ohly har suttit som partiledare för Vänsterpartiet sedan 2004 och ersatte då Gudryn Schyman.

Han har därefter lett partiet genom två förlustval. Men någon gång måste det vända tror Ohly.

– Vi kommer att bli ett regeringsparti förr eller senare, sade han under pressträffen.

Lars Ohly meddelar att han kommer att sitta hela sin mandatperiod i riksdagen fram till 2014. Därefter ämnar han fortsätta att jobba inom politiken.

Framträdande vänsterpartister som EU-parlamentariken Jonas Sjöstedt, den ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson och utrikespolitiska talespersonen Hans Linde är potentiella efterträdare till Lars Ohly.

Vänsterpartiets valberedning ska i november föreslå en ny partiledare.

Lars Ohly sade att han hade hoppats på en bättre utveckling i opinionen för Vänsterpartiet efter valet, och att han anser att de kandidater som anmält sitt intresse alla är lämpliga för att leda partiet.

Han sade vidare att Vänsterpartiet kommer att ha en ”demokratisk” och ”öppen” process i att välja en ny partiledare, att det inte kommer att ske bakom stängda dörrar.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Carnegie Fonder