Köpvärd rysk fordonsaffär

Att sälja och serva Volvos Anläggningsmaskiner i Ryssland är höglönsamt. Ferronordic som har ensamrätten är billigt.
Köpvärd rysk fordonsaffär - aktier-index-penna-affarsvarlden-700_binary_6895032.jpg

KÖP Ferronordic Machines har exklusivt återförsäljarkontrakt för Volvo Anläggningsmaskiner (VCE) i råvarudrivna och infrastruktureftersatta Ryssland.

En bit in i bolagets imponerande försäljningssvit på mellan dryga 1 300 och dryga 1 400 sålda nya maskiner per år 2011–2014 listades preferensaktier år 2013 på First North. Sedan punkterades marknaden tvärt av ett djupt oljeprisfall kombinerat med västliga sanktioner efter Rysslands annektering av Krim i Ukrainas inbördeskrig. Ferronordics antal sålda nya enheter dök till 523 år 2015, följt av som lägst 479 år 2016.

Med fjolårets återhämtade oljepris lyfte sedan nyförsäljningen över 50 procent till 738 enheter. Mot slutet av 2017 listades bolagets stamaktier i Stockholmsbörsens Mid Cap-segment med teckningskursen 150 kronor.

Nu har Rysslands partnerskap med Assad-regimen i Syriens inbördeskrig retat upp USA, som svarat med nya sanktioner. Det ger bra läge att köpa in sig i Ferronordics kapitallätta affär, som trots dagens dämpade nyförsäljning levererar 30 procentig avkastning på sysselsatt kapital – nivåer som lämnar maskintillverkarna Volvo, Caterpillar, Komatsu och Hitachi i fartdammet. Dessutom är Ferronordic skapligt förlustskyddat genom satsningen på en ung men snabbväxande eftermarknad och kringtjänster samt dess begagnatdel.

På Affärsvärldens konservativa prognos återhämtas omsättningen med 10 procent per år 2018–2021, drygt hälften av Ferronordics eget mål på motsvarande 18 procent. Med förutsättningar för rörelsemarginalmålets mittpunkt 8 procent (ebit) över konjunkturcykeln värderar analyskursen Ferronordic till knappt 7 gånger 2018 års, ev/ebit, samt understigande ev/ebit 5 för 2020. Mot sedelpress­intjäning är aktiepriset extremt aptitligt, även med viss osäkerhetsrabatt.

Affärsvärlden ger Ferronordic köpråd med 200 kronor i ettårig riktkurs, motsvarande ev/ebit 12 för 2018.

Ovanstående är en sammanfattning av aktierådet Ryska guldgrävare

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.