Kraftig nedgång på börsen

Stockholmsbörsen inledde fredagens handel med en rejäl nedgång, i likhet med de större kontinentala börserna.
Kraftig nedgång på börsen - aktier-krasch-borsen-affarsvarlden-700_binary_6894247.png

Konjunkturkänsliga verkstads- och råvarubolag samt bolag med fordonskoppling påverkades negativt av nya amerikanska tullar riktade mot Kina samt en upptrappning i konflikten mellan Japan och Sydkorea.

Bäst klarade sig klassiskt defensiva bolag.

Vid 9.40-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 2,2 procent till 1.576. Aktier för 2,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Frankfurt föll DAX-index 2,2 procent.

USA:s president Donald Trump aviserade på torsdagseftermiddagen nya tullar på import från Kina. Senare beslutade Japan att ta bort Sydkorea från en lista av länder som utgör betrodda exportmål, något som Sydkoreas president lovade att svara på.

Av de 30 bolagen i Stockholmsbörsens OMXS30-index handlades samtliga på minus. Minst dåligt gick det för läkemedelsbolaget Astra Zeneca, snustillverkaren Swedish Match och hygienbolaget Essity som alla backade drygt 0,5 procent. Även teleoperatörerna Telia och Tele2 gick bättre än marknaden.

Sämre gick det för verkstadsbolagen. SKF, Atlas Copco och Sandvik tappade mellan 3 och 3,5 procent. Svagast i storbolagsindexet var dock fordonsunderleverantören Autoliv, som har stor verksamhet i Kina, med en nedgång på drygt 4 procent. Avknoppningen Veoneer tappade 3,3 procent.

Gruvbolagen tyngdes av fallande priser på basmetaller, med Boliden ned 2,3 procent och Lundin Mining 2,6 procent. Mot trenden de guldfokuserade Semafo och Lundin Gold, som både steg omkring 2,5 procent med stöd av ett högre guldpris.

Oljeproducenterna påverkades negativt av torsdagskvällens oljeprisras. Lundin Petroleum förlorade 2,3 procent och IPC 3,8 procent.

Flera personer i livekasinobolaget Evolution Gamings ledningsgrupp har sålt aktier för flera miljoner. Aktien tappade 4 procent.

Medicinteknikbolaget Ortivus förlorade drygt 6 procent efter att på torsdagen ha rusat mer än 24 procent under för aktien ovanligt hög omsättning, utan uppenbara nyheter.

Bland det lilla fåtalet vinnare märktes Boozt, som steg 2,5 procent sedan Danske Bank höjt sin rekommendation för e-handelsbolaget till köp.

På makroagendan står bland annat amerikansk sysselsättning och handelsbalans klockan 14.30.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG