Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Renaults styrelse går emot franska staten

2015-04-17 09:40

Renaults styrelse går emot sin största ägare, den franska staten, och låter förslaget om att återställa en aktie - en röst ligga kvar inför årsstämman.

Styrelsen skrev i ett uttalande att den vill att vd Carlos Ghosn ser till att alliansen med Nissan förblir "hållbar och balanserad".

Enligt den så kallade Florange-lagen, som röstades igenom i mars förra året, får aktieägare som har haft sina aktier i mer än två år dubbel rösträtt den 3 april nästa år. Detta så länge stämman med två tredjedelars majoritet inte röstar för att upphäva lagen.

Den franska regeringen har aviserat att man tillfälligt tänker öka sitt ägande till runt 20 procent, enkom för att blockera förslaget om en aktie - en röst på stämman. Efteråt kommer regeringen att minska till 15 procent igen. Bedömare uppger för Dow Jones Newswires att 20 procent förmodligen räcker då deltagandet på stämman brukar vara lågt.

Den franska regeringens eventuellt ökande inflytande är bekymmersamt för Nissan, uppger källor med insyn för DJN. Samtidigt uppger en person nära ekonomiminister Emmanuel Macron att regeringen vill bevara alliansen.

Nissan äger 15 procent av aktierna i Renault men saknar rösträtt. Renault äger å sin sida 43 procent i Nissan med full rösträtt och kontrollerar därför det större japanska bolaget. Upplägget stammar från alliansens födelse 1999 då Renault räddade Nissan undan konkurs.I dag är det dock Nissan som bidrar med den större delen av alliansens vinst.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom