EU gör elbilsutredning – ska inspektera kinesiska biltillverkare

EU-inspektörer kommer att besöka kinesiska bilproducenter under de kommande veckorna som ett led i en utredning kring elbilar.
EU gör elbilsutredning – ska inspektera kinesiska biltillverkare - BYD
BYD, Build your dreams.. Foto: Jessica Gow/TT

Det enligt källor till Reuters.

Inspektörerna ska besöka BYD, Geely och SAIC. Utredningen lanserades i oktober och kommer att pågå i 13 månader. Den syftar till att se om de billigare kinesiska elbilarna gynnats på ett orättvist sätt genom statliga subventioner. Detta kan potentiellt leda till strafftullar mot de kinesiska bolagen.

Enligt källor kommer inspektörerna inte att besöka icke-kinesiska varumärken som produceras i Kina, såsom Tesla, Renault och BMW.

Kina har varit kritiska till utredningen och kallat den för protektionistisk. Detta har också lett till ökade spänningar med EU.

Kinesiska bilar står för 8 procent av den europeiska elbilsmarknaden. Enligt EU:s egna bedömningar kan den siffran öka till 15 procent 2025.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets