Så påverkar lågt risk-index börsen

Under tisdagen noterade VIX-index den femte lägsta nivån någonsin, skriver Carnegie Private Bankings tekniska analytiker Johnny Torsell. Hur påverkar det börsen?
Så påverkar lågt risk-index börsen - torsell-700_binary_6847907.jpg

VIX-index visar volatiliteten på optionerna som handlas på Chicago Board Options Exchange för de aktier som ingår i S&P 500. Indexet kallas ibland även för fear-index eller risk-index.

Låga nivåer visar att placerarna inte är oroliga för eventuellt kommande stora indexsvängningar. Man skulle kunna säga att nivåer under 15 indikerar att marknadens riskaptit är hög, medan värden över 20 indikerar att oron ökar.

Under tisdagen noterade VIX ett värde under 10, vilseledande lugnt enligt vissa. I ett mejl som Affärsvärlden tagit del av försöker Carnegie Private Bankings tekniska analytiker Johnny Torsell reda ut om det är positivt eller negativt för börsen.

”Vad får vi för resultat om vi tittar på alla VIX-värden under 11 och därefter tittar på vad vi har för genomsnittlig avkastning en, tre, sex och 12 månader senare. Undersökningen visar att avkastningen en, tre, sex och 12 månader senare i snitt uppgår till 0,2 procent, 1,77 procent, 4,44 procent respektive 5,26 procent. Alltså, en hyfsat bra avkastning”, skriver Torsell.

diagram-vix.PNG 

I diagrammet ovan visas alla VIX-värden sedan början av 1990-talet. Sorterat från det lägsta värdet till det högsta, i det horisontella perspektivet, x-axeln. Lägst värde längst till vänster.

Y-axeln visar avkastningen i S&P 500 12 månader senare för varje VIX-värde. Det som är intressant, enligt Torsell, med diagrammet är att de låga VIX-värdena tenderar att leverera bra avkastningar ett år senare med en låg risk – det vill säga snittnedgångarna har varit extremt låga. Tittar man på vad som sker ungefär i mitten, när VIX börjar stiga, då har vi istället riktigt höga genomsnittliga förluster.

”Konklusionen är alltså att låga VIX-värden överlag har varit bra”, skriver Johnny Torsell.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.