Så påverkas pundet av det brittiska valet

Valutaanalytiker om torsdagens parlamentsval i Storbritannien.

Vad som länge såg ut som en säker ledning för det konservativa Tory-partiet och premiärminister Theresa May har i de senaste opinionsmätningarna blivit allt mindre. Labour, med partiledaren Jeremy Corbyn i spetsen, ligger dock alltjämt efter i mätningarna och det mesta tyder på att Theresa May får sitta kvar som premiärminister efter torsdagens val.

Om så inte blir fallet är dock en försvagning av pundet att vänta. Det menar Jake Trask, valutaanalytiker på OFX.

– Det är möjligt att pundet sjunker rejält på fredag morgon om premiärminister Theresa May misslyckas med att vinna en majoritet, då det skulle innebära en osäkerhet kring Brexitförhandlingarna under Labour eller en koalitionsregering, säger Trask i en kommentar till CNBC.

Även om de konservativa skulle bli största parti är det alltså inte säkert att pundet kan undvika en omedelbar värdeminskning. Om mandatfördelningen gör att inget parti får egen majoritet riskerar osäkerheten kring Brexitförhandlingarna att öka i och med att Storbritanniens förhandlingsposition försvagas, menar Jake Trask.

Om de konservativa trots lyckas få en egen majoritet i underhuset är en förstärkning av pundet att vänta, som ett resultat av den lättnad och frånvaro av osäkerhet som detta skulle innebära.

Pundet har på sistone sett en ökad volatilitet i och med den växande osäkerhet inför valet som de allt jämnare opinionsmätningarna visar på.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG