Saab Gripen alternativ för Colombia

Saab Gripen finns bland alternativen när Colombia byter stridsflyg, uppger Reuters.
Saab Gripen alternativ för Colombia - saab-gripen-e-700_binary_6961879.jpg

 Erbjudanden från USA, Spanien och Sverige finns på bordet när Colombia ska ersätta sina åldrande stridsflyg. Det uppgav landets flygvapen på tisdagen, enligt Reuters.

Det är cirka 20 israeliska Kfir-stridsplan som ska bytas ut och affären kan enligt nyhetsbyråns källor komma att kosta över 1 miljard dollar.

”Olika länder, inklusive Spanien, Sverige och USA, har lämnat formella erbjudanden till Colombia för att ersätta flygen. /…/ Plan som Saab Gripen, Eurofighter och F-16 utvärderas, en process där flygvapnet kommer att lämna rekommendationer för beslutsfattande vid en tidpunkt regeringen bestämmer”, skriver landets flygvapen i ett uttalande.

Trots begränsningar i budgeten har Colombias president, Ivan Duque, tidigare uttalat att han vill modernisera landets militära utrustning.

När Nyhetsbyrån Direkt pratade med Saabs vd Håkan Buskhe efter försvarsföretagets delårsrapport i förra veckan nämnde han Colombia som en av de Gripen-möjligheter som Saab nu fokuserar på sedan bolaget fallit bort ur Schweiz stridsflygupphandling. Andra Gripen-möjligheter är Finland, Kanada, Indien och nya omgångar till Brasilien, uppgav Saab-chefen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets