Seko varslar om strejk

Seko, Service- och Kommunikationsfacket, uppger att förhandlingarna om ett nytt avtal på spårtrafikens område har strandat och att fackförbundet i dag därför varslar om konfliktåtgärder.

Varslet träder i kraft den 2 juni klockan 03.00 och innebär total arbetsnedläggelse, strejk för samtliga medlemmar inom Öresundståg och Snälltåget.

”Seko varslar om strejk eftersom motparten, arbetsgivarorganisationen Almega, kategoriskt tillbakavisat det förslag som Seko har presenterat gällande begränsningar av antalet tim- och deltidsanställningar i det centrala branschavtalet för spårtrafiken”, heter det i ett pressmeddelande från fackförbundet.

”Vi ser ingen annan utväg än att varsla om konflikt för att, förhoppningsvis, få igång konstruktiva samtal igen. Bollen ligger hos vår motpart, som utåt sett talar varmt om den svenska modellen. Vi måste nu förhindra att spårtrafikbranschen utvecklas till en tim- och deltidsbransch”, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson.

Den 15 maj sade Seko, som enda fackliga organisation, upp det centrala branschavtalet inom spårtrafikens område. Det innebar att en konflikt inom järnvägens område kunde bryta ut i början juni, meddelades det då.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.