Skandalbolag byter ut vd

Skandalbolaget Online Group sparkar vd. Åtgärder ska ”skapa förtroende”.

Oniva Online Groups styrelse har beslutat att omedelbart inleda ett omfattande förändringsarbete. Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget på måndagsmorgonen.

Till ny tillförordnad vd utses Torbjörn Wik, idag affärsområdesansvarig för Online marketing.

Bolagets tidigare vd Urban Johansson fortsätter i bolaget med arbete inom internationell affärsutveckling och finansieringsfrågor direkt rapporterande till styrelsens vice ordförande Carl-Magnus Hallberg.

– Sedan bolagsstämman den åttonde maj i år är tre av sex ledamöter i styrelsen, däribland jag själv, nya. Redan från årsskiftet såg dåvarande styrelsen ett mycket stort behov av en genomlysning av rutiner, organisation och arbetssätt. Arbetet har sedan bolagsstämman 2014 intensifierats och styrelsen har lagt mycket tid på detta”, säger bolagets styrelseordförande Peter Kopelman i en kommentar

Enligt bolagets pressmeddelande kommer arbetet nu i första hand att fokuseras på:

* Att etablera en ny operativ ledning.

* En noggrann genomgång av alla administrativa rutiner med fokus på redovisningsprinciper, avtal, finansiering, hantering av närstående personers transaktioner samt informationsgivning och bolagsstyrning.

* Genomförande av insatser för förbättrat kassaflöde och en mer effektiv finansiering.

* Konsolidering och utveckling av de förvärvade verksamheterna inom bolagets båda verksamhetsben, onlinemarknadsföring respektive hosting.

Styrelsens vice ordförande Carl-Magnus Hallberg kommer att omgående förstärka bolagets operativa ledning ”för att åtgärdsprogrammet ska kunna genomdrivas effektivt och snabbt”.

– Bolaget har en god plattform med stora möjligheter, men vi ser att nödvändig ordning och reda inte har varit i fokus.  För ett bolag som Online Group är det avgörande att ha en tillit, en trovärdighet och ett förtroende på marknaden, hos kunder och hos medarbetare. Det är det vi nu ska arbeta för att skapa, säger vice styrelseordförande Carl-Magnus Hallberg i en kommentar.

– Den kritik som framförts när det gäller bolagets redovisningsprinciper och informationsgivning till aktiemarknaden har, tillsammans med det faktum att finanschefen är under utredning för insideraffärer, ytterligare aktualiserat behovet av åtgärder. Styrelsen har därför beslutat att inleda ett omfattande program för att säkerställa Oniva Online Groups utveckling till ett stabilt, välfungerande och uthålligt bolag. Vi varken kan eller kommer att vänta. Vi har redan påbörjat arbetet, säger Peter Kopelman.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.