Svagt uppåt på USA-börserna

De ledande börserna i New York handlades svagt uppåt på torsdagen, då flera starka kvartalsrapporter och positiva nyheter i brexitförhandlingarna gav stöd.
Svagt uppåt på USA-börserna - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 0,1 procent till 27.027. Det bredare S&P 500 steg 0,3 procent till 2.998, medan Nasdaqs kompositindex ökade 0,4 procent till 8.157.

Bland sektorerna på S&P 500 var det hälsovårdsbolag som stod för den största uppgången. Teknik var enda sektor på minus.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade på torsdagskvällen att han är säker på att underhuset kommer att rösta ja till brexitavtalet på lördag. Avtalet, som förhandlades fram tidigare på dagen, välkomnades av EU-toppmötet under kvällen, meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

I den amerikanska aktiehandeln överraskade investmentbanken Morgan Stanley positivt med sin kvartalsrapport. Vinsten blev 1:21 dollar per aktie medan förväntningarna låg på 1:10 dollar. Också de totala intäkterna var högre än väntat. Aktien avancerade 1,5 procent.

Även industrikonglomeratet Honeywell överträffade vinstförväntningarna. Bolaget höjde också den lägre änden av sin egen resultatprognos för helåret 2019. Aktien stärktes 2,4 procent.

Netflix slog estimaten med sin rapport efter onsdagens stängning, både för vinst och intäkter och aktien skuttade upp 2,5 procent. Streamingbolaget varnade dock för att ökad konkurrens kan komma att tynga abonnenttillväxten under återstoden av året.

Tesla handlades upp en knapp procent. Elbilstillverkaren fick på torsdagen tillstånd från kinesiska myndigheter att inleda produktion i landet, där bolaget redan är i färd med att bygga en fabrik för 2 miljarder dollar i Shanghai.

IBM var en av börsens större förlorare efter en kvartalsrapport som visade att omsättningen var lägre än väntat, vilket innebar att IBM för femte kvartalet i rad visade upp fallande intäkter. Aktien var ned 5,5 procent.

På makrofronten kom statistik före öppning som visade att antalet nyanmälda arbetslösa i förra veckan ökade till 214.000 personer, vilket var i linje med förväntningarna.

Desto dystrare konjunktursignaler kom angående bostadsbyggandet i USA som sjönk i september med hela 9,4 procent jämfört med föregående månad, till en årstakt på 1.256.000 bostäder. Väntat var enligt analytikerna en årstakt på 1,32 miljoner bostäder.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 2 punkter till 1,76 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.