Förvaltare efter Nvidias succérapport: ”Otroligt viktig för hela börsen”

Nvidia bjöd på en riktig rapportrökare som slog analytikerna på fingrarna trots att förväntningarna var skyhöga. Marknaden höll andan inför kvartalets viktigaste rapport och drar nu lättnadens suck. "Rapporten var otroligt viktig för aktiemarknaden", säger förvaltaren Inge Heydorn till Afv.
I den amerikanska förhandeln rusar aktien 14%.
Förvaltare efter Nvidias succérapport: ”Otroligt viktig för hela börsen” - Nvid
Från vänster: Inge Heydorn, förvaltare på GP Bullhound. Pavel Lupandin, förvaltare på SEB.

Marknaden höll under gårdagskvällen andan inför kvartalets viktigaste bolagsrapport – som kom från chipjätten Nvidia. Förväntningarna var höga och rapporten skulle komma att skvallra om börsernas riktning härnäst, givet hur stor plats den amerikanska chip- och grafikkortstillverkaren numera tar upp i Nasdaq såväl som S&P 500.

Det blev en minst sagt lättnadens suck för marknaden efter rapportsläppet.

Intäkterna kom in på 22,1 miljarder dollar vilket innebär en tillväxt om 265% jämfört med samma period i fjol. Det var högre än väntade 20,6 miljarder. Nvidias justerade vinst per aktie om 5,16 dollar var en förbättring på 486% från jämförelsekvartalet och var bättre än analytikernas förhandstips på 4,64 dollar.

Även intäktsprognosen för det kommande kvartalet tog marknaden på sängen.

Det här är Nvidia

Nvidia är världens ledande leverantör av chip och hårdvara för artificiell intelligens. Bolaget har tidigare gjort sig särskilt känt som tillverkare av grafikkort för spel. I november 2023 släppte bolaget sitt senaste superchip som går under namnet H200. Chippet används i AI-datacenter. Typiska kunder till Nvidia är Meta, Microsoft och Open AI.

Nya rekordnivåer

Aktien, som fallit 10% dagarna innan rapportsläppet, vände kvickt riktning under efterhandeln igår kväll. Och under den tidiga förhandeln på torsdagen fortsatte uppgången för att omkring lunchtid visa på en utveckling om +14%. Det innebär att aktien ånyo når nya rekordhöga nivåer.

“För marknaden innebär det här en kollektiv utandning. Sällan har så mycket stått på spel inför ett enskilt bolags rapport”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Det senaste året har aktien rusat över 220%. Men trots det är värderingen inte skräckinjagande, enligt Ålandsbanken.

“AI-boomen fortsätter att driva efterfrågan på grafikprocessorer och det är värt att notera att Nvidia trots det senaste årets uppgång inte värderas högre än EV/Ebit 25x före de uppjusteringar av estimaten som sannolikt följer av gårdagens rapport. Imponerande!”, skriver banken i ett morgonbrev.

“Rapporten var otroligt viktig för aktiemarknaden och framför allt teknikindexet Nasdaq”, säger i techförvaltaren Inge HeydornGP Bullhound.

Han får medhåll från förvaltaren Pavel Lupandin, som rattar SEB Artificial Intelligence Fund. Han säger till Afv att rapporten var “imponerande”.

Pavel Lupandin påpekar dock att det inte kan gå hur långt som helst.

“Den imponerande tillväxten kommer dock så småningom sakta ned enbart på grund av lagen om stora siffror”, påminner han.

Goda möjligheter i flera år framöver

Möjligheterna för fortsatt tillväxt under 2024 och det nästkommande året ser goda ut för Nvidia. Faktumet stärks genom att amerikanska IT-jättar som Google och Amazon sagt att en stor del av deras investeringsbudgetar kommer gå åt datacenter, vilket bekräftar Nvidias egna prognoser, enligt Pavel Lupandin.

“Vi kommer att noga följa utbudet (av Nvidias AI-processorer red.anm.). Under rapportpresentationen nämndes att efterfrågan fortfarande överstiger utbudet, men att det finns tecken på ökad kapacitet.”

Inge Heydorn, vars fond GP Bullhound Global Technology har Nvidia som största innehav, känner sig lättad efter rapporten.

“Jag tror att man som privatinvesterare kan äga aktien med ro, men aktier som handlas till P/E-tal över 30 kommer ofta med hög volatilitet så det får man vara beredd på. Vi har inte gjort några förändringar i vårt ägande av Nvidia”, säger han och tillägger att den starka rapporten väntas lyfta börssentimentet åtminstone på kortare sikt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco