Strateg: Investera som tjuren Ferdinand

Börsen må ha svängt en hel del i år - men avkastningen har till slut blivit god. I alla fall "för den som likt tjuren Ferdinand suttit stilla under korkeken och luktat på blommorna". Det skriver placeringsstrateg Mats Nyman i en uppdatering.
Strateg: Investera som tjuren Ferdinand - Financial Markets Wall Street Bull
Tjuren på Wall Street - eller tjuren Ferdinand? Foto: AP Photo/Mark Lennihan

När pandemin slog till, så rasade USA-börsen ”30% på nästan ingen tid alls”, konstaterar Handelsbanken-strategen Mats Nyman. Men sedan kom börsen tillbaka med full kraft.

Åtminstone fram till att inflationsspöket kom flygande.

”På ett och ett halvt år mer än fördubblades värdet på amerikanska aktier. Sedan kom inflationen.Federal Reserve höjde räntan rekordsnabbt, börsen föll nästan 25 procent och obligationsmarknaden hade den värsta prisnedgången någonsin”, skriver Nyman.

Sedan fortsatte berg-och-dalbanan på USA-börsen. När inflationen började falla steg börsen på nytt. Nu är den amerikanska börsen ”en hårsmål från all time high”. Räknar man in utdelningar så har USA-börsen också nått nya rekordnivåer.

Under denna otroligt spännande tid har USA-aktier lyft 56% på mindre än fyra år. Det innebär en CAGR på 12%. Räknat i dollar, ska tilläggas. I svenska kronor är avkastningen ännu högre.

”Det bästa man kan göra är att ha förtröstan i sin placeringsstrategi. Välj en risknivå som du kan leva med. Sen kan du göra som Tjuren Ferdinand, lukta på blommorna (eller glöggen!) och njuta av livet.”

Läs mer:

Unika siffror: Stockholmsbörsens rally saknar motstycke på 2000-talet

Jätten: Satsa på utdelningsaktier – största värderingsgapet på 30 år

Christer Gardell rustar för nya storköp: ”Fyra aktier ser intressanta ut”

Roger Akelius om miljardutdelningen: ”Jag kommer köpa ett 50-tal aktier”

Senaste köpråden för svenska aktier

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets