Kvinna lånade 9 miljoner – stämmer banken för vårdslös kreditgivning

En kvinna i södra Sverige fick låna sammanlagt 9 miljoner kronor till husköp och renovering. Nu tänker hon stämma banken för vårdslös kreditgivning. ”De skulle aldrig ha lånat ut pengarna”, säger kvinnan till Barometern.

Det började med ett husköp som banken möjliggjorde med ett lån på 3 miljoner kronor. Lånet betalades ut med fastigheten som säkerhet.

Men kvinnan som köpte huset ville renovera och bad därför om ett nytt lån på 6 miljoner kronor. Eftersom hennes pappa arbetar på den aktuella banken var det inga problem att få låna, uppger kvinnan till tidningen Barometern. Lånet var ett så kallat blancolån, alltså ett lån utan säkerhet.

Räntan låg vid lånetillfället på 1,5 procent. När räntorna steg till 3,75 procent klarade kvinnan inte längre av att betala lånen.

– Det blir väldigt mycket när man har så stora lån. Framförallt för en ensamstående mamma med tre barn. Jag har inga möjligheter att betala och huset är inte värt så mycket, säger hon till Barometern.

Banken anser att kvinnan kan betala och har därför stämt henne. Nu stämmer kvinnan i sin tur banken för vårdslös kreditgivning.

– Det säger ju sig självt att man inte lånar ut så mycket pengar om man inte har någon säkerhet. Det är klart de ville vara snälla och hjälpa till. De var kompisar. Men så bedriver man inte bankverksamhet, säger kvinnan till Barometern.

Bankchefen på den aktuella banken anser däremot inte att det var fel att låna ut pengarna.

– Det krävs mycket för att man inte ska betala tillbaka sina skulder. Som det är nu har vi olika uppfattningar om återbetalningsförmågan, säger han till Barometern.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.