Bostadspriserna stiger – igen: ”Långsam men säker prisuppgång”

Antalet sålda bostadsrätter och villor fortsatte öka under april medan prisökningen slog av något på takten. Det visar färsk data från Svensk Mäklarstatistik.
bostadspriser
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Bostadspriser och antalet genomförda försäljningar fortsatte enligt Svensk Mäklarstatistik att öka även under april. Priserna på bostadsrätter steg med 1,5% medan villapriserna ökade med 0,9%. Det innebär en något sänkt prisökningstakt jämfört med i mars, då motsvarande siffror var + 1,8% respektive +1,1%.

Samtidigt har antalet sålda bostäder ökat med jämfört med mars.

”Vi ser en ökad aktivitet på marknaden, att det är fler köpare och säljare som möts nu, och det gör prisuppgången mer balanserad”,  säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån till AFV.

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån

Prisökningstakten viker nedåt i Stockholm och Malmö…

Enligt Svensk Mäklarstatistik har prisökningstakten den senaste månaden sjunkit i både Stockholm och Malmö.

I Stockholm är mäklaren Pia-Lotta Svensson Fastighetsbyrån Södermalm förvånad över det låga utbudet som leder till många spekulanter på visningarna.

”Priserna har smugit sig upp under hela våren där det låga utbudet kan vara en del av förklaringen”, skriver Pia-Lotta Svensson i en kommentar.

Villapriserna i Stockholm har visserligen stigit något, men Pär GunnarssonFastighetsbyrån i Bromma upplever att uppgången är ojämnt fördelad. En förklaring tror han kan vara att belåningsgraden ofta är högre på de lägre prisklasserna och att köparna till dessa bostäder ännu inte märkt av lägre räntor.

”I de högre prisklasserna, där belåningsgraden många gånger är lägre, går man mer på ’känslan’ att räntorna sannolikt kommer att sjunka och då är man mer benägen att agera” skriver Gunnarsson i en kommentar.

I Malmö präglas marknaden enligt mäklare av ett högt utbud av bostadsrätter och ett mer normalt utbud av villor. Enligt Jesper Jeschko Björnsson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Malmö, märks ett generellt ökat intresse av att byta boende och större intresse för de nya bostadsannonserna. medan de bostäder som legat ute till försäljning ett tag fortsätter att vara svårsålda.

”Vi förväntar oss att köpintresset fortsätter att stiga när de väntade räntesänkningarna börjar genomföras”, enligt Jesper Jeschko Björnsson.

… men stiger i Göteborg

I centrala Göteborg ligger prisökningstakten jämfört med mars oförändrad på +2,3%, och Stor-Göteborg har sett en stigning från mars prisökning på +0,5% till +1,7% i april. Mäklare vittnar om ökad närvaro på visningarna, större utbud och snabbare avslut.

”Många inväntar dock fortfarande besked om räntan vilket kommer påverka hur marknaden fortsätter att utveckla sig”, skriver Jimmy Lang, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Lerum i en kommentar till de nya siffrorna.

Räntebeskedet från Riksbanken kan påverka priserna

Enligt Hemnets Köparometer för maj månad fortsatte köparnas tro på stigande bostads­priser att stärkas. Det är nu 46% av köparna som tror på stigande priser de kommande sex månaderna. Det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med april månads mätning.

Enligt Hemnet är det i Stockholm som tron på stigande priser är starkast. Nettosiffran där var +46 procentenheter i maj. En ökning med 8 procentenheter sedan april innebär att man landar på samma historiskt höga nivå som i maj 2021. Endast 8% av köparna i Stockholm tror på sjunkande priser de kommande sex månaderna. Det är den lägsta nivån som noterats sedan Hemnets Köparbarometer startade 2017.

”Den förhållandevis starka bostadsmarknaden vi sett under våren fortsatte i april. Priserna fortsatte uppåt vilket var väntat mot bakgrund av de höga prisförväntningarna hos köparna. Räntebeskedet från Riksbanken skulle kunna ge ytterligare stöd åt prisutvecklingen”, noterar Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet.

Fastighetsbyråns VD Johan Engström är inte lika optimistisk.

”Jag tror inte vi kommer att få se någon kraftfull prisuppgång framöver”, säger han. ”Det kommer nog att vara en långsam men säker prisuppgång med fortsatt ökad aktivitet.”

Så mycket dyrare blev bostadsrätter i april 

BOSTADSRÄTTER 1 MÅN 3 MÅN 12 MÅN MEDELPRIS (kr/kvm)
Riket +1,5% +3,8% +1,6% 44 465
Centrala Stockholm +1,5% +4,0% +3,0% 107 590
Stor-Stockholm +1,6% +4,7% +2,4% 65 925
Centrala Göteborg +2,3% +5,1% -0,2% 65 092
Stor-Göteborg +1,7% +2,6% +0,2% 46 674
Centrala Malmö +0,3% +2,2% +3,2% 37 489
Stor-Malmö +0,6% +1,1% +1,8% 34 336
Källa: Svensk Mäklarstatistik

 

Så mycket dyrare blev villor i april 

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket +0,9% +2,6% +0,7% 3 929 000
Stor-Stockholm +1,1% +3,5% +0,5% 6 810 000
Stor-Göteborg +1,0% +4,3% +2,5% 5 563 000
Stor-Malmö +1,4% +3,8% +3,1% 4 955 000
Källa: Svensk Mäklarstatistik
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.