Techbolag vill konkurrera ut mäklare

2016-02-25 13:16 Ola Söderlind
Manhattans skyline, New York. Foto: All over press

Det New York-baserade uppstartsbolaget Padspin vill genom sin teknik koppla samman hyresgäster och hyresvärdar med varandra - utan mellanhänder.

Potentiella hyresgäster betalar Padspin cirka 1 procent av den årliga hyran för att få ta del av lediga hyresrätter och komma i kontakt med hyresvärdarna. I vanliga fall betalar de som bor i hyresrätter i New York och Boston upp till 15 procent av årshyran till en fastighetsmäklare.

- Det finns tillräckligt med uppgifter om lediga lägenheter för vanliga människor. Fastighetsmäklare har i dag monopol på denna data och tar duktigt betalt för den, säger Jeff Segal, grundare av Padspin, till The Real Deal.

Bolaget är inte ensamt om att erbjuda den här typen av tjänster. Radpad och Zumper är två andra uppstartsbolag som har ungefär samma affärsidé.

Under fjolåret betalade amerikaner sammanlagt cirka 535 miljarder dollar i hyra. Under 2011 var siffran 451 miljarder dollar. Ökningen beror framförallt på att antalet hyresgäster stigit till 43 miljoner från 34 miljoner för tio år sedan. Det visar en undersökning från Zillow.com.

Antalet licensierade fastighetsmäklare i New York var närmare 58 500 stycken i fjol, skriver The Real Deal.

- Om du vill bo här får du vara beredd att betala för det, säger Tony D'Anzica, fastighetsmäklare i New York, till The Real Deal.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom