FBI: Kuppen mot Bangladesh centralbank var ett insiderjobb

FBI misstänker att dataintrånget som gjorde att Bangladesh centralbank förlorade 81 miljoner dollar i början av februari delvis var ett insiderjobb och riktar nu misstankarna mot en bankanställd, skriver Marketwatch.

Det är första gången som skuldfrågan nämns i fallet som blottat sårbarheten i det internationella banksystemet.

FBI ska ha bevis mot minst en bankanställd som agerat medbrottsling, enligt en källa med insyn i processen. Tecken tyder på att en handfull personer ska vara inblandade i kuppen, enligt samma källa.

Personerna som genomförde dataintrånget gjorde ett försöka att stjäla närmare 1 miljard genom en serie överföringar, men fick nöja sig med 100 miljoner dollar. Banken har delvis nått framgång i att få tillbaka pengarna, ungefär en femtedel, 20 miljoner dollar ska ha återförts.

Bangladesh centralbank hävdar att de inte formellt informerats av FBI om deras insider-misstankar mot en eller flera anställda:

”Centralbanken tar det inträffade på största allvar och om det är någon inifrån banken som är inblandad så kommer vi att vidta rättsliga åtgärder när det är lämpligt”, säger Subhankar Saha, talesperson för centralbanken i Bangladesh.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.