Bland 40 lönsamma småbolag blir det många vinnare

VECKANS ANALYSER: Gränges, Swedbank, Swedencare, Micropos Medical, Amhult 2 och West International.—KRÖNIKA: Den 11 september kör vi Börsplus Temadag Lönsamma Småbolag. Här är 40 exempel på just sådana bolag och en ”glädjekalkyl” för var och en som visar på potentialen om de lyckas öka vinsten och växa.

Efter krönikan den 4 augusti med rubriken The winner takes it all – även på börsen så tipsade en duktig investerare om en annan infallsvinkel som belyser samma sak. I den korta men mycket läsvärda rapporten The Capitalism Distribution visar förvaltarna Eric Crittenden och Cole Wilcox att aktieavkastning inte följer en normalfördelningskurva utan snarare följer ett slags W-mönster där de största grupperna är extremvärdena. (Vinnare som är plus >300 procent respektive förlorare som är minus >75 procent mött över 24 år.) Slutsatsen är alltså att ”en genomsnittlig avkastning” är oväntat sällsynt.

Vi ser det som goda nyheter. Det är ingen omöjlighet att undvika flertalet stora kursförlorare. Det är åtminstone vår välgrundade erfarenhet. Enbart att hålla portföljen ren från kurskatastrofer kan alltså göra underverk för avkastningen på lång sikt.

Att hitta de riktiga vinnarna kräver mer. Börsplus har nu skrivit cirka 500 aktieanalyser och kommentarer. En bra portfölj innehåller oftast en hel del storbolag men det är de små kvalitetsbolagen som vi gillar allra mest att leta efter. Bland dessa aktier, som vi på Börsplus valt att kalla för Lönsamma Småbolag, finns inte sällan de största framtida vinnarna.

Utan lönsamma småbolag stannar Sverige men många av dem lever ett oförtjänt undanskymt liv.

Lönsamma Småbolag hamnar inte sällan i ett glapp mellan å ena sidan:

  • Stora börsbolag där tusentals anställda snurrar miljardvärden och å andra sidan
  • Små högriskbolag som håller hög profil och lever på nyemissioner och förhoppningar.

Lönsamma småbolag är inget av ovanstående utan jobbar som regel på i det tysta med att betjäna kunder med bra produkter och tjänster för att den vägen kunna växa och skapa värden.

I tabellen bredvid lyfter vi fram ett 40-tal (det finns många fler) exempel på lönsamma småbolag som alla uppfyller Börsplus två kriterier:

1. Bevisad vinstkapacitet: Här vill vi se två saker.

  • Historiska vinster. Vi vill att det i närtid ska finnas fler år med vinst än med förlust. Kortast möjliga period är vinst under fjolåret. Näst kortaste period är två vinstår av de tre senaste och så vidare. Börsplus gör en egen bedömning om ”historiska vinster” är en definitionsfråga, exempelvis för bolag med ny verksamhet eller efter stora förvärv.
  • Trovärdiga utsikter från bolaget om framtida vinster.

2. Småbolag: Hit räknar vi alla bolag som ligger på Aktietorget, NGM, Nordic MTF eller First North samt mindre bolag på Small Cap.

Alla dessa kommer inte lyckas men för att visa på potentialen har vi gjort en förenklad ”glädjekalkyl” för samtliga bolag i listan. Här utgår vi från Börsplus (ibland grovhuggna) huvudscenario för respektive bolags framtida tillväxt och lönsamhet och så gör vi en glädjekalkyl där tillväxttakten ökas med hälften och marginalen ökas med en femtedel. Ett bolag som vi tror kommer växa med 10 procent och ha 10 procents marginal får alltså i glädjekalkylen 15 procents tillväxt och 12 procents marginal. Givet att vinsterna blir till kassaflöden som inte delas ut så ger det om tre år en värdering (EV/Ebit 2019 vilket kan jämföras med P/e-tal utan skulder och före skatt) som visar på uppsidan. Exempelvis så lär ju ett Wise Group som växer med stigande marginal värderas till det dubbla eller kanske tre gånger mer än den multipel på 4,3 som syns i Börsplus glädjekalkyl. /PB

I våras arrangerade SvD Börsplus två lyckade temadagar, Digitala Vinnare och Bostadsdagen med 12 bra börsbolag vars presentationer följdes av hundratalet besökare på plats och tusentals tittare via webcast. Nu kör vi temadagen Lönsamma Småbolag enligt precis samma modell där den röda tråden är kvalitet. Temadagen Lönsamma Småbolag kommer att kunna ses via denna länk.

Nedan följer denna veckas analysskörd:

Gränges

Gränges är en välskött nischaktör inom aluminiumbranschen som lär värderas upp med tiden om dagens fina vinstutveckling håller i sig. Fast det finns trender som kan spåra ur den utvecklingen som man behöver hålla koll på.

Swedbank

Swedbank presterar högst avkastning på kapitalet trots att man har mest av den varan i ladorna. Det imponerar. Kostnaderna pekar nedåt och blir det kris kommer många drabbas värre. I en hygglig omvärld skulle vi inte heller utesluta en vinsttillväxt som motiverar en högre värdering än dagens. Under tiden skadar det inte med 6 procent i utdelning.

Swedencare

Kosttillskott för husdjur är en marknad som växer i bra takt vilket Malmöbolaget Swedencare drar fördel av. Bolaget har en stark bas i form av en ledande produkt inom munhälsa för hundar. Ovanpå det letar man förvärv. Utvecklingen är lovande men förväntningarna på aktien också rätt höga.

Micropos Medical

Micropos Medicals aktieägare har väntat länge men framgångarna har uteblivit. Man kan argumentera för att tiden är mogen för bolagets produkt Raypilot som ökar precisionen vid strålbehandling av cancer, men det kan likaväl ta flera år till. Värderingen är inte speciellt låg och för den som vill spekulera i förhoppningsbolag finns det bättre alternativ.

Amhult 2

Amhult 2 är ett mindre fastighetsutvecklingsbolag med ett huvudsakligt projekt – att utveckla delar av Amhult Centrum utanför Göteborg till en småstad med bostäder, kontor och butiker. Strategin med att äga de färdiga fastigheterna innebär att bolaget är på en resa mot att bli mer av en fastighetsägare än en renodlad fastighetsutvecklare. Projektet är intressant, men när det gäller bolaget och aktien tror vi det finns bättre personer i branschen att ta rygg på.

West International

West International tillhandahåller lösningar för kortterminaler som används i handeln. Bolaget har successivt utvecklats från att vara en hårdvaruleverantör utan egna produkter till att sälja allt mer teknik och mjukvara för produkter med eget varumärke. Första halvåret är ett kvitto på att bolaget är på rätt spår och nu gör West stora satsningar framåt. Tyvärr kräver prislappen mer entusiasm kring framtiden än vi med bästa vilja lyckas uppmana.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.