Oberoende och transparens är vaccin mot 90-regeln och annat sjukt

Ytterst få investerare eller sparare är rustade att göra exakt allting själva. På många områden kan man ha stor nytta av råd och hjälp. Finansbranschen vimlar dessvärre av produkter och tjänster som skadar snarare än hjälper investerare. När det är som värst är det den så kallade 90-regeln som gäller. Denna innebär enligt Financial Times att 90 procent av privatkunder förlorar 90 procent av sina pengar inom 90 dagar.
Oberoende och transparens är vaccin mot 90-regeln och annat sjukt - 9e912b7a-0a9a-405c-887f-706451358d1dfitcroph450q80upscaletruew800s568923f5c18b3ae1f4d80cb8102412b65d7117ba

Så gräsliga som 90-regeln är nog bara så kallade finansiella hävstångsprodukter, alltså warranter, hävstångscertifikat, CFD:s och liknande produkter av sämre sort. Dessa torgförs av aktörer som CMC Markets och IG Markets men även storbankerna och nätmäklarna gör sitt bästa för att sälja finansiella hävstångsprodukter till godtrogna eller övermodiga sparare.

Warren Buffett har kallat derivat för finansiella massförstörelsevapen men det finns även många ”konventionella” finansprodukter som även om de är mindre fasansfulla än 90-regeln lätt kan åsamka permanenta ekonomiska skador.

Ett vanligt sätt att med stor säkerhet förlora pengar som investerare är att systematiskt följa dåliga aktieråd.

Här försöker SvD Börsplus dra åt andra hållet, genom att erbjuda en analystjänst där vi hjälper investerare att hitta vinnaraktier. Nu blir långt ifrån alla råd bra i slutändan men flertalet blir faktiskt bra och det finns också andra markörer som skiljer goda råd från dåliga.

Oberoende
Många ”gratis” aktieanalyser produceras med syfte att läsaren ska köpa aktien till en kurs om är gynnsam för säljaren. För det mesta gäller detta även bolagsbetald ”uppdragsanalys” eller analysavdelningar som utgör smörjmedel för aktiemäkleri eller företagsaffärer. Börsplus är däremot bara beroende av en enda sak – att vi gör ett bra jobb för våra prenumeranter.

Fler insikter
I Börsplus nyligen lanserade Analysarkiv finns det mycket nyttigt att hitta. Analysarkivet är bästa sättet att:

  • Söka efter analyser på de hundratals börsbolag som Börsplus analyserar varje år.
  • Sortera efter publiceringsdatum, typ av råd eller avkastning sedan publicering.

När vi själva studerar den här listan förvånas vi lite över att det fortfarande går rätt hyggligt att hitta köpvärda aktier. Riktigt bra investeringsidéer är dock sällsynta ting, alltså aktier som uppfyller åtminstone två krav:

1. Ett eget perspektiv som skiljer sig från marknadens syn på aktien. Det egna perspektivet kan handla om ett annat tidsperspektiv, en annan syn på risk/potential eller en idé om att bolaget på något annat sätt är missförstått. Eller så är det så enkelt som att bolaget är helt underanalyserat vilket ofta skapar möjligheter för en aktör som Börsplus.

2. En låg värdering i förhållande till risk och potential. De aktier som vi tycker är lite extra intressanta kallar vi för ”favoriter” och de finns samlade på en särskild undersida som endast Börsplus prenumeranter har tillgång till. Även denna sida har i närtid fått sig en välbehövlig ansiktslyftning.

Transparens
En tredje sak som kännetecknar en bra analystjänst är transparens, alltså möjligheten för sparare att gå tillbaka och skärskåda vilka råd som givits och hur de har utvecklats. Vi vet ingen annan analystjänst som kommer i närheten av Börsplus transparens. Särskilt inte om man inkluderar redovisningen av redaktionens aktieportföljer och vilka regler som kringgärdar dessa.

Börsplus har de senaste veckorna gjort välbehövliga förbättringar i användarvänligheten på alla de områden som nämnts ovan. Det kommer vi fortsätta med.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.