”Cykling är den nya golfen”
– Jag lutar mig över styret och går för full fart utför. Det är en hårresande nedfart där det stupar 500 meter på varje sida. Jag passerar krascher där ambulans anlänt och sedan väntar tunnlarna, där jag försvinner in i ett svart hål i berget med cyklister framför, bakom och vid sidan. Hoppas jag kommer ut helskinnad.
Det är den 7 juli 2013, och nedför en smal passage i Col du Glandon i franska alperna rusar 7 000 cyklister i en av världens hårdaste amatörcykeltävlingar, La Marmotte. En av de tävlande är advokaten och elitmotionären Richard Åkerman som har förberett sig för det här i månader. Tävlingen sträcker sig från Le Bourg-d’Oisans genom bergen till Alpe d’Huez, över 17 mil med slingrande vägar kantade av branta stup i över hundra kilometer i timmen.
La Marmotte är en så kallad cyclo sportive – amatörtävlingar för cyklister som ökat i popularitet världen över. I Sverige arrangerar Svenska Cykelförbundet 300 lopp per år och antalet medlemmar har stigit stadigt sedan början av 2000-talet – till 55 000. Enligt Stefhan Klang, ordförande i förbundet, är det den växande motionstrenden, att fler blivit miljömedvetna och att cykeln ses som ett effektivt transportmedel som ligger bakom utvecklingen.
– En trend i dag är att de som cyklar i lopp är mycket bättre tränade. Det beror på att det är många som tidigare idrottat, och när de skadat sig börjat cykla som rehabilitering. De är i grunden vältränade och det gör att vi ser en utveckling mot snabbare tider, säger han.
En annan tydlig trend är att medelålders businessmän de senaste tio åren börjat ställa upp i lopp. Stefhan Klang ser flera orsaker till det, som hälsofrågan och att det går att prestera på en hög nivå ända upp i femtioårsåldern.
– En viktig ingrediens är också prylar, det finns hur många som helst inom cykling. Många i finansbranschen köper dyra modeller med kolfiberramar och elektriska växlar, det handlar om investeringar på mellan 70 000 och 150 000 kronor.
Richard Åkerman, som är advokat på Hannes Snellman i Stockholm, började cykla efter en knäskada för tio år sedan. Han har deltagit i mängder av cykeltävlingar, förutom La Marmotte handlar det exempelvis om Haute Route, L’Étape du Tour och Maratona dles Dolomites.
Sedan 2015 driver han Stockholm CK, och cyklar tillsammans med Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman och Rejlers tidigare vd Peter Rejler. När John Kerry, USA:s tidigare utrikesminister och inbiten cyklist, är i Sverige, så brukar han höra av sig.
– Cykling är den nya golfen i näringslivet. Det är många som cyklar i internationella tävlingar, i London, Sydney och Hongkong. Det beror på att man vill komplettera sin kontorstillvaro med något spännande. I den här åldern har man också tid att förverkliga sig själv och pengar att köpa cyklar och resor.
Stockholm CK har 150 medlemmar, och ambitionen är att vara Sveriges bästa elitmotionärer på cykel. I klubben finns bland annat Lisa Nordén som tagit två OS-silver i triathlon. Man har också flera medlemmar från finansvärlden.
– Inom klubben finns det sociala, vi cyklar och reser tillsammans, sporrar varandra under träning och lopp. Det gör att man utvecklas både som cyklist och i sin yrkesroll. Kämparglöden har man nytta av på kontoret, den tyder på karaktär och kontrollförmåga. Man visar att man förmår att göra något som inte alla klarar.
Bland de tävlingar som arrangeras för amatörer kan nämnas Östgötaloppet, Kinnekulleloppet och Skandis GP i Uppsala.
Gunilla Brynell-Johansson är vd för Vätternrundan, som med 30 mil ses som den ultimata utmaningen. Sedan starten 1966 har rundan, med sina fem olika lopp, vuxit till att ha nära 40 000 deltagare.
– De senaste åtta åren har det ökat starkt, både bland kvinnor och i gruppen ”medelålders män i lycra”. Alla verkar gilla utmaningar och vi hör att många har det här på sin bucket list. Det blir också ett sätt att stärka det personliga varumärket, säger hon.
Till de tuffaste internationella amatörtävlingarna hör RAAM – Race Across America. De senaste åren har tävlingen startat i Oceanside i Kalifornien med målgång i Anapolis i Maryland. Tolv stater, 480 mil och 51 500 höjdmeter.
Hur mycket träning som krävs inför en tävling beror på vilken typ av lopp det är, enligt Stefhan Klang. Men som grundregel behöver man träna tre pass i veckan för att utvecklas.
– Landsvägscykling är en uthållighetsgren, och ska man cykla Vätternrundan gäller det att lägga in ett pass i veckan på minst halva loppets sträcka. När man cyklar längre än två timmar i sträck lär man nämligen kroppen att förbränna fett i stället för kolhydrater. Inför alplopp bör man träna i backar. Det viktigaste inom all cykling är att träna kontinuerligt.
Ökningen i siffror
Antalet medlemmar i Svenska cykelförbundet har ökat från 30 000 personer år 2014 till 55 000 i dag. Antalet personer som har licens för att tävla har ökat från 3 208 år 2000 till 4 469 år 2017.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.