Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

London nästa för H&M Home

2019-01-09 18:00

Från förorter till stadskärnor. Nu rullar Ikea ut sin nya strategi i städer som Stockholm, Madrid, London och New York.

I urbaniseringens tidevarv testar Ikea nya format och lösningar inne i städer. Förra hösten slog möbeljätten upp en pop up-butik i centrala Stockholm. Den har nu blivit kvar och går under beteckningen ”planning studio”. I det nya konceptet, där det inte enbart handlar om gigantiska varuhus utanför förorterna, fokuserar Ikea inte enbart på stadskärnan, utan tanken är att ta ett helhetsgrepp om staden.

– Allt fler flyttar till städer och vi vill vara tillgängliga för våra kunder där de befinner sig, och erbjuda vårt sortiment där de bor, jobbar och umgås, säger Malin Sennevall på Ikeas pressavdelning.

Ikea har identifierat 30 städer som de vill öppna i inom de kommande tre åren. Några har redan öppnat, bland annat en planning studio i Stockholm, en planning studio i London och två Ikea shops i Madrid.

I en planning studio kan kunder få hjälp med att planera komplexa produkter och lösningar, som till exempel kök, badrum och sovrum. Ikea shop erbjuder ett mindre sortiment av produkter som kunden kan ta med sig hem direkt.

Under våren 2019 kommer Ikea också att öppna ett fullskaligt varuhus i centrala London där fokus ska vara på hållbarhet, men även fler planning studios väntas komma på plats, bland annat en i New York.

– Vi ska också bland annat öppna ett mindre varuhus i centrala Paris och en planning studio på Manhattan, säger Malin Sennevall.

Precis som Ikea kommer H&M Home att öppna en stor butik i London under våren 2019. Exakt när det blir kommuniceras inte, men H&M Home-butiken hamnar på 208 Regent Street i Soho i London och blir runt 700 kvadratmeter stor. I dagsläget finns H&M Home i 345 shop-in-shops på 48 marknader, och under 2018 öppnade H&M åtta nya heminredningsbutiker, bland annat i Köpenhamn, Hamburg och Stockholm.

4 850

… kilo surrealism. Mellan 14 och 17 februari, samtidigt som Antikmässan, pågår en utställning av surrealisten Salvador Dalís bronsskulpturer. Det handlar sammanlagt om nästan fyrtio skulpturer, varav tre gigantiska som visas i centrala Stockholm. Skulpturerna kommer även att vara till försäljning.

Den största skulpturen, Persistence of Memory, är fem meter hög och tre ton tung och visas på Brunkebergstorg. Den näst största skulpturen, The Nobility of Time, är 4,9 meter hög och väger 1 350 kilo. Den karaktäristiska och gigantiska Dalí-klockan kommer att visas i Kungsträdgården. Den tredje jätteskulpturen som reser till nordliga breddgrader i februari bär namnet Woman Aflame. Denna bronsskulptur är 3,6 meter hög, väger 500 kilo och ska resas på Norrmalmstorg.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom