Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Aktieråd på löpbandet

2019-10-02 18:00

Allt bra?

– Ja, toppen, kanske årets bästa dag.

– Jasså, något särskilt som har hänt?

– Jag fick tilldelning i EQT:s börsnotering.

Den överhörda konversationen på ett av Stockholms gym fick mig att tänka på den gamla regeln att när kvällstidningarna publicerar börstips är det dags att sälja aktierna. I den moderna versionen skulle det då heta något i stil med ”när det diskuteras aktier på löpbandet är det dags att springa mot utgången”.

Det finns onekligen mycket positivt med private equity-koncernen EQT:s notering. Den visar att Stockholmsbörsen fortfarande är en attraktiv marknadsplats. Med EQT får börsen också ett nytt vitalt inslag bland alla verkstadsbolag och banker, där privatsparare ges möjlighet att ta del av tillväxten i ett av de bästa bolagen i en lukrativ bransch, som hittills varit förunnad partners och institutioner.

Samtidigt råder en närmast osund hajp kring EQT:s notering och första tid på börsen. Många tycks lockade av EQT för att andra är det, utan att förstå sig på bolagets relativt komplicerade affärsmodell.

Huruvida detta fenomen har pressat upp kursen till omotiverade nivåer ska vara osagt. EQT värderas till 37 gånger Affärsvärldens prognos för årets nettovinst, vilket är högt med alla mått mätt för ett moget bolag.

Oavsett öppnar noteringen av för potentiella intressekonflikter och problem med börsens krav på transparens, vilket vi tar upp i artikeln på sidan 26.

För att citera Segulah-grundaren Gabriel Urwitz, en av branschens verkliga nestorer: ”Det heter private equity av en orsak.”

Chefredaktör goran.lind@affarsvarlden.se

Lyssna på Affärsvärlden

Podcasten Affärsvärlden firar 35 avsnitt. Den senaste innehåller rapport från Boston med startup-veteranen Christopher Ahlberg som även är intervjuad i tidningen på sidan 22. Det mest lyssnade avsnittet hittills är en intervju med förre Lifco-vd:n Fredrik Karlsson. Podden som heter Affärsvärlden utkommer varje torsdag och finns där poddar finns.

Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom