Extrapolerade toppvinster

SCA är en fin kupongaktie, men kortsiktigt för dyr på skogsindustrins valutadopade toppvinster. Sälj och slå till i nästa svacka.

SÄLJ. SCA fick väntaråd i Affärsvärlden nummer 33/2017. Skogsindustrierna är välskötta och det fanns fortsatt god långsiktig värdepotential i ägandet av Europas största privata skogsinnehav. Samtidigt innebar dåvarande aktiekurs på strax under 70 kronor, i vårt tycke, en ungefär fullvärderad aktie på ett års sikt. Av uppföljningen på sidan 43 framgår att rådet misslyckades: aktien lyfte som högst till över 100 kronor och står nu i knappa 93 kronor.

Flera av den exportberoende skogsindustrins yttre krafter har radat upp sig positivt samtidigt som efterfrågecykeln förblivit stark. Fenomenet är i praktiken hopplöst att förutspå, men inträffar regelbundet, som tumregel snarare vart tionde år än de hundratalet år det sägs dröja till nästa blodmåne. Denna gång stärktes dollarn och euron kraftigt mot kronan samtidigt som priserna steg på pappersmassa, förpackningsråvara, papper och trävaror. Det har pumpat upp SCA:s ebitda-resultat hela 45 procent det senaste halvåret.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco