Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Läge ta rygg på vd

2020-01-15 18:00

Hexagons spektakulära framgång som både bolag och aktie har mycket att göra med Ola Rolléns tid som vd att göra. Aktien är dock högt värderad och hans tid vid rodret närmar sig sitt slut. Det är dags att sälja.

SÄLJ Mätteknikbolaget Hexagons aktie har ökat med mer än fem gånger de senaste tio åren jämfört med en uppgång på 83 procent för börsens storbolagsindex. Bakom den resan ligger en framgångsrik vridning av bolagets strategi mot automatisering och autonomi i allt större delar av industrin, det som ofta benämns Industri 4.0.

Ursprunget finns inom mätteknik och sensorer, men i dag är det mjukvara det handlar om. Andelen återkommande intäkter, bland annat på grund av prenumerationer på mjukvara och andra lösningar, stiger också stadigt.

Det går alltså bra för bolaget, och ledningen har satt rätt ambitiösa mål för 2021. Omsättningen ska stiga till mellan 4,6 och 5,1 miljarder euro och marginalen ska ligga på 27–28 procent.

För 2019 ligger den på omkring 3,9 miljarder euro och drygt 24 procent, enligt de senaste prognoserna. Senast på kapitalmarknadsdagen i december upprepade Rollén och övriga ledningen målet och andades tillförsikt att man skulle nå dit. Rollén beskrev det som att Hexagon nu står inför en skördetid de kommande tio åren.

Hexagon ligger bra till i fåran av industrins automatisering, digitalisering och ökande inslag av autonomi, och bolaget är även inne på områden som transporter och byggbranschen. Konkurrensen är dock tuff och ökande, och det krävs rejäla satsningar även på FoU för att kunna hänga med framöver. Målen för 2021 kan möjligen nås, men en alltmer volatil omvärld riskerar att sätta käppar i hjulet.

Förvärvad försäljning kan kompensera, men sådant kostar också, vilket inte minst blev tydligt när Hexagon förra veckan sa att två förvärv som gjorts med en sammanlagd omsättning på knappt 50 miljoner euro föranleder avskrivningar på 25 miljoner euro det fjärde kvartalet på grund av överlappande områden.

Ovanpå detta kommer Ola Rolléns försäljning i december av halva sitt återstående innehav – han har gjort stora försäljningar tidigare. Liksom förut hänvisades bara till privatekonomiska skäl (finns det något annat?).

Att Rollén är viktig för investerarnas förtroende blev uppenbart, inte minst när han satt inlåst misstänkt för insiderhandel – anklagelser han senare friades ifrån. I den vevan blev det också tydligt att han har betydande intressen vid sidan om Hexagon.

I dag är aktien värderad till ett p/e-tal på omkring 25 för 2019, men det finns några saker som gör att den värderingen skaver. Rollén kommer sannolikt att lämna någon gång de närmaste två åren. Antingen 2020, och att man då också aviserar att målen inte nås och det är dags för nytt ledarskap, eller kanske en bit in på 2021 och man säger då att målen kommer att nås. I vilket fall som helst lär aktien ta en smäll.

Hexagon ska öka satsningarna på försäljning och marknadsföring efter 2021, men bolaget är även i dag beroende av att hela tiden få ut nya produkter för att hålla upp marginaler och försäljning. En fråga som måste ställas är om investeringar i marknad och kanske forskning och utveckling hålls på onödigt låga nivåer för att nå målen 2021. En eventuell ny vd efter 2021 lär i alla fall få svårt att fortsätta i samma fart som tidigare.

Affärsvärlden tar rygg på Rollén och säljer Hexagon – av privatekonomiska skäl.

Jan Lindroth

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom