”Lindabs kurs kan dubblas”

Carl Rydin förvaltar Origo Quest 1 på Origo Capital. För Affärsvärlden berättar han om varför han har få innehav i portföljen och vilken börs-vd som inte svarar när han ringer.

Du kommer närmast från en amerikanska hedgefond. Vad tar du med dig från den miljön?

– Generell företagsanalys och en djupare analys av blankningspositioner. Det räcker inte med att en aktie är dyr för att vara en bra blankning. Det kan handla om andra bitar, som att upptäcka aggressiv redovisning, där investerare får dopade och missvisande siffror från ledningen. Trots att revisionsbyråer går igenom bolag så tar ledningen fram siffrorna och de har ofta incitament till hur dessa presenteras. I USA försökte vi förstå ledningens incitament och om deras kapital­ allokering gynnar dem själva men skadar bolaget.

Ni har inte så många innehav i fonden, varför då?

– Vi har valt en koncentrerad portfölj med färre än 20 långa innehav, av dessa är 5–7 kärninnehav. Origo försöker vara väldigt aktiva med en private equity-filosofi, där vi ser en potentiell förändring i bolaget 3–5 år fram i tiden. Vi gör en grundlig analys innan vi investerar, där vi identifierar hur man ska skapa aktieägarvärde och vilken katalysator som krävs för att bolaget ska vara mer konkurrenskraftigt.

Hur ser ni på risken med färre innehav?

– Självklart skapar en koncentrerad portfölj kortsiktig volatilitet men vi försöker utnyttja det till vår fördel. Vi definierar inte volatilitet som risk. Vi har en lång bias i portföljen, men med vår korta bok så tar vi ner vår exponering mot marknaden. Vi hade en tuff start på 2018 men våra kärninnehav har levererat bra Q2-siffror, så fonden är inne i ett bra momentum igen.

I vilket bolag har ni gjort ett aktivt arbete?

– Vi har arbetat väldigt nära danska Nilfisk, en leverantör av professionell städutrustning. De är ofta verksamma på stora ytor som flygplatser. Efter Nilfisks börsdebut i oktober flaggade aktivistfonden Primestone Capital att de ägde över 5 procent. Dessutom var de minoritets­ägare i huvudkonkurrenten, amerikanska Tennant, och ville se en sammanslagning av bolagen. Vi förklarade vår syn för bolagsstyrelsen samt aktivistfonden, som satt på två stolar. Även om idén är bra, och det finns många synergier i en sådan transaktion, ska en sådan fusion inte ske till vilket pris som helst. Nu verkar diskussionen om en fusion ha lagt sig.

Har du något mer exempel på långsiktigt förändringscase?

– Ett bolag som har varit väldigt out-of-favor är Lindab, men vi tror att bolaget ser helt annorlunda ut inom tre år. Den underliggande kärnverksamheten är stark men det krävs åtgärder från den nya vd:n Ola Ringdahl. I dag har de dels en ventilationsbusiness och dels affärsområdet Building Systems som gör prefabricerade stålbyggnader, vilket är en helt annorlunda affär. Om de gör sig av med Building System och resten av non-­core-delarna så försvinner en tredjedel av det som nu är Lindab. I stället blir det ett renodlat ventilationsbolag. I dag är aktien väldigt ogillad av investerare och av säljsidan, men om man kan renodla verksamheten kommer intresset tillbaka, därtill finns en del operationella förbättringar att göra, vilket bör leda till en ebit-marginal över 10 procent. Lindabs kurs har potential att mer än dubblas inom den tidsramen.

Vad har du för exempel på kort position?

– Vi har legat kort i norska XXL av flera skäl. Men ett är hur de använde måttet like-­­ for-like, jämförbara butiker. När de börsdebuterade tyckte vi att de hade en konstig kalkylering då de själva valde vilka butiker de skulle benchmarka sig mot. Det är också strukturellt: vill du äga ett bolag som är känt för att slå ut stora butiker innebär inte det nödvändigtvis att de lyckas på sikt givet att konsumentbeteendet har flyttats online. Eftersom bolaget vet att vi har blankat aktien får vi ingen access till bolaget. Jag ringde vd:n i januari men han slängde på luren.

Carl Rydin

Förvaltar: Origo Quest 1 på Origo Capital.

Förvaltat kapital: 700 miljoner kronor.

Utveckling i år: –5,4 procent.

Utveckling tre år: 33,7 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.