Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Planeträddningen #2

2020-01-15 18:00

Den nyfunna omsorgen om jorden handlar inte bara om klimatgaser. Utrotning av arter, plast i haven och förlust av biologisk mångfald är andra hot mot vår gemensamma planet. Flera länder har redan börjat ta sig mot ökad resurseffektivitet, och det är en trend som lär bli ännu starkare under det kommande decenniet – både av kostnads- och hållbarhetsskäl. Norska Tomra, med sitt fokus på återvinning, och Billerud Korsnäs, som är i framkant med att utveckla nya material, är väl positionerade.

Företag som kan gynnas av trenderna:

  • Tomra: Norska återvinningsexperten Tomra har alla förutsättningar att gynnas av en värld där miljömedvetenheten ökar. Vi svenskar tar pantsystemet för givet, men faktum är att till och med flera västländer ligger långt efter. I en värld där plastaversionen ökar snabbt och där effektivt resursanvändande behövs mer än någonsin är Tomra perfekt positionerat. I dag återvinns bara cirka 14 procent av plastförpackningarna globalt jämfört med 70–90 procent av världens stål.
  • Billerud Korsnäs: Förpackningspapperskoncernen Billerud Korsnäs har goda möjligheter att dra nytta av en utveckling där plast alltmer ersätts av skogsindustriprodukter. Mycket talar för att bolagets nyfiberbaserade vätskekartong har bra förutsättningar att ta marknad från plastbaserade förpackningar. Som om inte det räcker har bolaget en innovativ utvecklingsavdelning som ständigt testar gränserna. Så sent som i höstas presenterades en prototyp på en pappersölflaska i samarbete med danska bryggerijätten Carlsberg.
  • Stora Enso: Övergången från inte minst plast till förnybara material har goda förutsättningar att skapa flera vinnare i den nordiska skogs- och pappersindustrin. Stora Enso tar sitt hållbarhetsarbete på allvar, vilket flera utmärkelser vittnar om. Framöver kan bolaget gynnas av alltifrån att höghus i högre utsträckning byggs i trä till att kartongtuber för kosmetika ersätter plastförpackningar. Den sistnämnda innovationen lanserades så sent som i höstas.

Johan Anderberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom