Välpositionerad för ökade försvarsbudgetar

Ordern på skolflygplan till det amerikanska flygvapnet är ytterligare ett bevis på hur väl positionerat Saab är i en geopolitiskt fortsatt orolig omvärld. Affärsvärlden ser aktien som långsiktigt köpvärd.

KÖP. Det ser dessvärre bra ut för försvarskoncernen Saab. Dessvärre i meningen att det geopolitiska läget av allt att döma knappast blir mer avspänt de kommande åren. Sedan 2014, när försvarsbudgetarna bottnade i Europa och Ukraina-krisen eskalerade med Rysslands intervention på Krim, har Saabs börsvärde stigit med runt 130 procent till dagens dryga 45 miljarder kronor.

Det mesta talar också för att bolaget får hjälp av fortsatt ökade försvarsutgifter på merparten av företagets marknader. Under 2017 ökade försvarsutgifterna i Västeuropa med 1,7 procent, och i Centraleuropa – i ännu högre utsträckning påverkat av ett mer aggressivt Ryssland – med hela 12 procent. Även i USA, som med en budget på drygt 5 400 miljarder kronor (610 miljarder dollar) spenderar överlägset mest på försvaret, har den nedåtgående trend som inleddes 2010 nu brutits. Ett hårdnande säkerhetspolitiskt läge ökar också pressen på regeringar att göra vad man lovat. Merparten av Natos europeiska medlemmar når fortfarande inte målet om att 2 procent av budgeten ska gå till försvaret. Under 2017 var det bara Storbritannien och Polen av de större länderna som hamnade över 2 procent, medan Tyskland noterade 1,2 procent och Spanien fortsatt låg under en procent av BNP.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets