Widing tar över på topp

Sandvik har varit en av de bästa verkstadsaktierna att äga på senare år när lönsamheten gått från svag till superb under Björn Rosengrens ledning. Att ta aktien till ännu högre höjder blir ett tufft jobb för nya vd:n Stefan Widing.

VÄNTA När avgående vd Björn Rosengren presenterade bokslutet för Sandvik häromveckan var det tydligt att den dämpning av efterfrågan som präglade 2019 inte kunde rubba bilden av att koncernen numera drivs med hållbart högre lönsamhet. Rörelsemarginalen, som Sandvik fokuserar på och säger aldrig ska falla under 16 procent, uppgick till 18,6 procent för helåret justerat för engångseffekter. Det är en nivå som bara de allra bästa i verkstadssektorn kan mäta sig med.

Visserligen hade Sandvik hjälp av 1,8 miljarder i positiva valutaeffekter och utan den draghjälpen hade marginalen varit något lägre. Men samtidigt tvingades de delar av koncernen som är mest cykliska – och till exempel försörjer bilindustrin i Asien med verktyg – hantera en mycket svag efterfrågan under året. Totalt sett minskade intäkterna för affärsområdet SMS, alltså verktygsdelen av Sandvik, med 10 procent under 2019.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här