Ett delat land

Rekordmånga varsel och ökad arbetslöshet till trots är det långt ifrån en nattsvart bild som ges hos rekryteringsfirmorna. Chefs- och specialisttjänster efterfrågas fortfarande och inom vissa sektor accelererar behovet av arbetskraft.
Ett delat land - gustafson-sas-900

Söndagen den 15 mars 2020 klockan 17.15 inleder SAS vd Richard Gustafson en presskonferens vid flygbolagets huvudkontor i Frösundavik, Solna. Beskedet han kommer med är tungt. I sviterna av coronaviruset covid-19 med stängda landsgränser och inställda flighter måste 10 000 anställda permitteras, vilket motsvarar 90 procent av flygbolagets personalstyrka.

Beslutet om permittering hade tröskats i SAS styrelse, där bland andra Oscar Stege Unger sitter. Han var tidigare informationschef för Wallenbergsfärens investmentbolag Investor men är numera direktör för Wallenbergstiftelserna där han ägnar sig åt ägarfrågor, strategi, kommunikation och successionsfrågor. Som styrelseledamot i SAS företräder han den tredje största ägaren, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, med en ägarandel om 6,5 procent i flygbolaget. Av de 10 000 anställda som permitteras från SAS är 3 500 svenskar och bara två dagar efter presskonferensen i Solna får 1 100 av dem ett erbjudande om utbildning på Sophiahemmets högskola. Tanken är att kabinanställda ska omskola sig för att avlasta personal inom vården. Torsdag förmiddag samma vecka hade 220 intresseanmälningar kommit in till 30 platser. Hur kunde det gå så fort? Det korta svaret är kontakter.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här