Innehåll från annonsör

Agera eller sitta still i båten?

En investerare får ett konstant flöde av information från marknaden. Svårigheten är att avgöra när det är läge att agera, och när det bästa är att sitta lugnt i båten och göra ingenting.
Agera eller sitta still i båten? - odd_binary_6884351.jpg

Uppgiften för investerare med långsiktiga perspektiv är att bygga upp en solid portfölj av bolag med konkurrensfördelar som håller över tid och till en bra prisnivå. När detta väl är gjort återstår att inte reagera och sälja så fort aktiekurserna ger vika, utan att ibland ha is i magen och avvakta.

– Men att slå sig till ro är inte samma sak som att inte agera, säger Oddbjørn Dybvad, portföljförvaltare på ODIN Fonder.

I långsiktig aktieförvaltning har det visat sig att just långsiktighet ger bättre avkastning. Alltså ju mer omsättning på aktierna i portföljen, desto sämre avkastning. En rad studier visar ett negativt samband mellan avkastning och frekvens på köp och försäljning av aktier.

Tre anledningar att sälja

Det finns i huvudsak tre anledningar till att sälja aktier: Den första är att företagets långsiktiga konkurrensförsprång förväntas bli sämre. Den andra är att man inte längre har förtroende för företagsledningen. Den tredje är att aktien har ett obegripligt högt pris. Om något av dessa förhållanden råder ska man inte sitta och rulla tummarna.

Många investerare lider av något vi kan kalla för en kunskapsillusion. Saken är den att det inte finns något likhetstecken mellan information och kunskap. Ju mer du vet om ett företag, desto mer tror du att du kan förutspå framtiden. Och ju större ogrundat självförtroende du har på den här punkten, desto oftare köper du aktier. För mycket information leder ofta till att du agerar på ny information och tillskriver den betydligt större värde än den faktiskt förtjänar.

– Kunskapsillusionen kan få investerare att köpa och sälja aktier oftare än de borde, säger Oddbjørn Dybvad.

Var förberedd inför kriser

Strategin för en långsiktig investerare bör, enligt Oddbjørn Dybvad, vara att göra upp en plan för sparandet och tänka igenom sitt agerande vid stress och snabba fluktuationer på aktiemarknaden. 

– Med lite träning är man bättre rustad för svaga perioder, och undviker överilat handlande när det sker tvära kast på aktiemarknaden. I stället kan man då vända kortsiktiga förändringar till sin egen fördel.

En investerare som vet att den har aktier med goda framtidsutsikter bör inte låta sig påverkas av negativ marknadsturbulens.

– Konsten är att inse att det ibland är bättre att sitta still i båten när kurserna faller. Eller till och med köpa fler aktier även om alla andra gör tvärt om, avslutar Oddbjørn Dybvad.

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder
LinkedIn: ODIN Fonder Sverige

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco