Talving gjorde Svolder till börsvinnare

Arne Talving är mest känd under twitternamnet Kavastu - så gjorde han doldisbolaget Svolder till en vinnare på börsen.

Arne Talving är mest känd under twitternamnet Kavastu. Med över 22 000 följare kan han med mindre än 140 tecken få aktier att röra på sig.

Han har också en blogg i sitt eget namn. I början på augusti förra året gjorde han en genomgång av de svenska investment­bolagen. Alltifrån stora till små. Investor och Kinnevik hade flest aktieägare, konstaterade Talving på bloggen. MSAB och Latour hade avkastat mest de senaste fem åren.

Aktieägarna fördrog de stora – och till ­synes – stabila bolagen.

Själv fattade Arne Talving tycke för det ­lilla investmentbolaget Svolder, minst av dem alla sett till börsvärde.

”Svolder har funnits i min kortsiktiga portfölj. Men ska nu in i min långsiktiga portfölj.”

Den efterföljande veckan steg kursen från 152 till 175 kronor, en uppgång med över 15 procent. Och resan har fortsatt. I dag står aktien i 217 kronor. Svolder utklassar de stora investmentbolagen under åren 2016 och 2017. Samtidigt har antalet aktieägare ökat till 11 432 från 8 916 vid halvårsskiftet 2015.

Talving: ”Hann aldrig gå in”

Arne Talving hade ägnat fyra dagar åt att skriva inlägget om de svenska investmentbolagen. Mycket mer än han brukar. Bloggen publicerades den 10 augusti 2016. Och kursen drog iväg.

– Jag hann aldrig gå in. Jag tänkte jag skulle skriva först och handla sen, för att föregå med gott exempel. Det har jag fått äta upp, säger Arne Talving.

Om B-aktien fick sig en kick, kan man säga att A-aktien fick fnatt. På bara några dagar steg kursen från 175 till 242 kronor. I dag står den i 327 kronor.

– Vi är förvånade över A-aktiens utveckling. Hur är det möjligt att kursen ligger så långt över substansvärdet? Vi kan inte göra mycket mer än att släppa information, säger vd Ulf Hedlundh.

Antalet A-aktieägare är få, cirka 250 stycken. Det är framför allt privatkunder i Avanza och Nordnet som står för handeln, enligt Ulf Hedlundh.

Joakim Bornold på Nordnet talar om kapade aktier, en lek där någon riskerar att sitta på Svarte Petter den dag kursen närmar sig substansvärdet. En annan tanke har varit att någon eller några spekulerar i att stor­ägarna vill komma åt kontrollen i bolaget. Mats Qviberg har exempelvis erbjudits att köpa A-aktien, men han var inte intresserad.

– I Svolder är det kapitalet som räknas, ­säger han.

Och även kapitalet har fått utväxling. Sedan Arne Talving la ut sitt inlägg handlas Svolder-aktien till en premie. Det har inte gått Öresund obemärkt förbi. I slutet av 2016 och början av 2017 minskade de sitt innehav och plockade hem en del av vins­ten. Mats Qviberg är nöjd.

– En av de bästa affärer vi har gjort.

 

Det här är en nedkortad version av Doldisbolaget i hetluftenDet tog twittraren Kavastu en vecka att åstadkomma det Mats Qviberg inte lyckats med på tre år. Det lilla investmentbolaget Svolders aktie är en vinnare på börsen i år.. Prenumeranter kan läsa genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.