Nya målen är inom räckhåll

För första gången under Bactiguards skakiga börsresa är infektionsbekämparens ambitioner inom räckhåll. Risknivån är hög, men den sprids på allt fler möjligheter.

Infektionsprevention, och det närliggande problemet med antibiotikaresistens, hamnar allt högre på sjukvårdens agenda. I vårdmiljön, särskilt inom intensivvården, blir kopplingen allt tydligare mellan vårdinfektioner och deras direkta följdrisker för patientsäkerheten samt stora vårdkostnader. Inte minst ersättningssystem som betalar vården ökar därför kraven på infektionsprevention.

Bactiguards teknik bestryker infektionshämmande ädelmetallösningar på medicinteknik som ska föras in i kroppen, hittills med fokus på katetrar. Aktien noterades i juni 2014 till teckningskursen 38 kronor, men föll platt till 31,50 kronor första handelsdagen. Affärsvärlden såg orimliga värderingsförväntningar på ett enproduktbolag i en hårt konkurrensutsatt bransch och gav ett säljråd i september samma år, ett råd som sparade den som lyssnade mycket pengar. Nästa råd sommaren 2015 blev vänta. Därefter har Bactiguard så sakteliga lyckats återfå börsförtroendet, men ställt mot riskerna innebar kursrekordet på 49,20 kronor i augusti i år dock en skral årlig kurs­avkastning på cirka 6 procent från noteringskursen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här