17 år med Stefan Ingves
KRÖNIKA. Stefan Ingves är en högintelligent och ytterst påläst person. Jag utgår ifrån att han under sina tolv år som chef på Riksbanken har blivit en av Sveriges främsta experter på penningpolitik. Men det var inte därför han rekryterades hösten 2005.
Ingves kom då från Internationella valutafonden i Washington DC, där han var chef för avdelningen för monetära och finansiella system. I Sverige var han mest känd som generaldirektör för den så kallade Bankakuten, som höll den svenska finanssektorn flytande under krisen i början av 1990-talet. Ingves betraktades kort sagt som en av världens främsta experter på finansiell stabilitet. Riksbankens andra huvuduppgift, penningpolitiken? Ja, då fanns ju Irma Rosenberg att luta sig mot i direktionen.
Hälsan tiger still, och inte sedan det svajade rejält under finanskrisen 2008 har stabilitetsfrågor varit riktigt viktiga. Och sedan 2013 har Finansinspektionen huvudansvaret för att förebygga finansiella kriser.
Dagen innan det blev klart att Ingves får en ny femårsperiod som chef för Riksbanken släppte banken UBS sitt Global Real Estate Bubble Index för 2017. Stockholm ligger där på en föga hedrande andraplats. Efter tolv år med Ingves har Riksbanken blivit synonymt med aggressiv penningpolitik, och en av världens främsta experter på finansiell stabilitet har ironiskt nog varit om med att dubbla bostadspriserna i Sverige.
Nu har han fem år till på sig. Förhoppningsvis blir det mer finansiell stabilitet och mindre penningpolitik under den perioden.
Årets ledare 2017
I fjol utsågs ÅF:s avgående vd Jonas Wiström till Årets ledare, Sveriges tyngsta ledarskapspris, som delas ut av Affärsvärlden i samarbete med Korn Ferry, Mannheimer Swartling och PA Consulting. Vem blir det i år? Det avslöjas tisdagen den 28 november 2017.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.