Aktierna som kan påverkas

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar ned inför att handeln i Europa ska inledas på måndagen. Nedgångar i USA på fredagen tynger medan flera av de asiatiska börserna vände upp under natten.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,5 procent lägre, CAC 40 Index var 0,5 procent ned och DAX-terminen hade minskat 0,4 procent.

Börserna i New York stängde ned på fredagen efter oro för att Kina ska höja räntan i ett försöka att stävja inflationen. Dow Jones slutade 0,8 procent ned, en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var -0,6 procent. S&P 500 tappade 1,2 procent och Nasdaq Composite sjönk 1,5 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande högre på måndagen sedan flera av marknaderna vänt upp i den senare delen av handeln. Nikkei 225 steg 1,1 procent efter att Japans BNP stigit med 0,9 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en uppgång med 0,6 procent. I beräknad årstakt steg BNP med 3,9 procent mot väntade 2,5 procent.

Shanghai Composite Index och Shenzhen Composite Index steg nära 1,0 respektive 2,4 procent sedan den befarade räntehöjningen i helgen uteblivit. Indexen föll med 5,2 respektive 6,1 procent på fredagen.

För svensk del kanScaniapåverkas av att det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel och Financial Times skrivit att VW-koncernen har planer på att gå vidare med en integration av Scania och MAN, men inte som en repris på försöket för fyra år sedan där MAN skulle köpa upp det svenska bolaget. Denna gång blir det tvärtom.

Scania har meddelat att det utreder möjligheterna att gå samman med MAN men säger att inga beslut är fattade och att inga kommentarer ges medan diskussionen pågår.

UnibetochSportingbetkan komma att slås ihop under nästa år, enligt Sunday Times som hänvisar till källor som tidningen inte namnger. Sportingbet har svarat på uppgifterna genom att säga att det har och kommer att ha diskussioner med olika aktörer avseende en mängd möjligheter.

Bank of America/Merrill Lynch har höjt rekommendationen för Swedish Match till köp från tidigare underperform. Riktkursen höjs till 220 kronor från tidigare 200 kronor.

H&M:s försäljning i jämförbara butiker ökade med 3 procent i oktober. Den totala försäljningen steg med 13 procent jämfört med samma månad 2009. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med 4,0 respektive 13,1 procent.

”Detta innebär att H&M utvecklades bättre än den tyska marknaden (+1 procent) för fjärde månaden i rad. Observera också att den svenska klädmarknaden minskade med 4,6 procent i oktober”, skriver Deutsche Bank i en snabbkommentar.

Av nyheter från Europa finns att en talesman för det irländska finansdepartementet sagt att Irland för samtal med EU- företrädare om de nuvarande ”marknadsförhållandena”.

På måndagens agenda finns handelsbalans i euroområdet i september. Från USA kommer detaljhandel i oktober, med en väntad uppgång med 0,7 procent, Empire-index i november som spås ha sjunkit till 14,00 från 15,73 föregående månad, samt grossistlager med en väntad uppgång på 0,8 procent, allt enligt Bloomberg News prognosenkäter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.