Ännu en Kina-devalvering

Kinas centralbank, PBOC, beslutade på torsdagsmorgonen att återigen devalvera yuanen, efter att ha skrivit ned valutan även under tisdagen och onsdagen. Det framgår av Financial Times.

Nedskrivningen i dag uppgick till 1,1 procent, vilket kan jämföras med nedskrivningen på onsdagen om 1,6 procent och tisdagens nedskrivning på 1,9 procent. Kina styr valutakursen genom en officiell mittpunkt, där valutan tillåts att variera två procent per dag. I morse styrdes mittpunkten till 6,401 yuan per dollar, jämfört med onsdagens notering vid 6,3306.

Dagens nivå är den svagaste sedan mitten på 2011 och skillnaden mellan den rådande kursen (spot) för yuanen och referensnivån har minskat markant till nästan noll i dag.

Centralbankens ton har mjuknat för att motverka att marknaden räknar med att valutan bara kan fortsätta att försvagas.

”Vi förväntar att pressen nedåt på CNY kommer att hålla i sig de kommande månaderna men stigande volatilitet kan resultera i tillfälliga förstärkningar. En vidgning av bandet ligger fortsatt i korten”, kommenterar Amy Yuan Zhuang, analytiker på Nordea, under morgonen.

Centralbanken uppgav i samband med beskedet att det inte finns någon anledning för yuanen att försvagas mycket till och yuanen kan stärkas igen då marknaden stabiliseras.

PBOC avvisade också uppgifter i media att centralbanken vill försvaga yuanen med 10 procent för att hjälpa landets export. Det finns ”ingen grund” för den idén, sade vice centralbanksordförande Yi Gang vid presskonferensen.

Kina uppges också ha slutat med interventioner som en rutinåtgärd. Kina nya system för att bestämma valutans jämviktsnivå ger PBOC större oberoende i sin penningpolitik, fortsatte centralbanksmedlemmen.

Kapitalinflödena och kapitalutflödena uppgavs i huvudsak vara balanserade men centralbanken lovade också att säkerställa ordnade kapitalflöden över gränserna.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.