“Ännu ett rekordår”

Maria-Pia Hope är vd och managing partner på advokatfirman Vinge, en av Sveriges största affärsjuridiska byråer. I podden Affärsvärlden pratar hon bland annat om transaktionsmarknaden, affärsjuridiska råd och tecken på en vikande konjunktur.

De senaste åren har vi skrivit rubriker som “Rekord för advokatbyråerna”. Kommer vi att skriva samma sak i år? Och hur länge ska ni hålla på?

– Ja, detta är en högkonjunktur som har pågått länge och längre än den brukar. Sedan ser vi att vi, som advokatbyråer, kommer in allt mer. Det finns en ökad efterfrågan på all möjlig typ av rådgivning. Hela vår bransch växer, och det är inte bara i Sverige utan hela världen.

Vad landar ni på i fjol?

– Vi räknar fortfarande men det är ännu ett rekordår.

År 2018 landade arvodesintäkterna på 1,2 miljarder kronor, det är drygt 100 miljoner kronor i månaden i arvodesintäkter, vad tjänar ni pengar på?

– Vi har haft en fantastisk transaktionsmarknad i flera år nu. Att vi har haft en kraftig tillväxt beror på att vi är fullservicebyrå, vi rådger i skattefrågor, immaterialrätt, tvister, arbetsrätt och så vidare, många områden som inte alls är kopplade till transaktioner.

Hur stor andel står transaktioner, M&A, för?

– Runt 40 procent, så det är ändå inte majoriteten av våra uppdrag.

Ni har inte så långa pipelines generellt på advokatbyråer, men vad är på gång nu?

– Det beror mycket på verksamhetsområden. Det som rör M&A är mer kvartal för kvartal medan kapitalmarknadsjuridiken har lite längre framförhållning men ändå inte längre än två-tre kvartal. På tvistesidan kan böckerna vara fulla två, tre år fram i tiden. Och generellt blir vi mer tvistbenägna i Sverige. Att det har varit så många investeringar inom det svenska näringslivet har också gjort att vi närmat oss den anglosaxiska traditionen. Man ser tvister mer som en del av att göra business. Sverige har också en bra position med många internationella skiljeförfaranden.

Men det sägs ofta att tvister slukar tid, att bolagen blickar bakåt i stället för framåt, vad kommer det ut för gott för företagen att de tvistar?

– Det kan vara bra att det kommer ett avgörande från en neutral part, att man kan gå vidare för att någon oberoende har tittat på frågan.

Vad säger du om transaktionsmarknaden framöver?

– Vi är försiktigt optimistiska, kanske i och för sig inte så att vi ser så många riktigt stora transaktioner just nu. Å andra sidan kommer sådana inte i sjok. Vi tycker att small- och midcapsegmentet fortfarande är aktivt. Dessutom ser vi att private equity verkligen är på frammarsch med sina fonder världen över och de har ju det som kärna i hela affärsmodellen; att köpa och sälja bolag. Det driver fortfarande marknaden framåt.

En stor notering som Vinge var med på i fjol var EQT, hur var det?

– Ja, det var speciellt på det sättet att det var det andra private equitybolaget som noterade sig i Europa, det är inte så många PE-fonder i USA som gått noteringsvägen. Vi var väldigt glada över att vara lead counsel för emittenten EQT, inte minst då vi har vi har arbetat väldigt länge för dem.

Om du ser på nya uppdrag för er, vad efterfrågar näringslivet just nu och framöver?

– Vi tror att vi, i större utsträckning än tidigare, involveras i compliance-frågor, oavsett om de initieras av myndigheter eller internt, Jag pratade med en advokat vid en stor tysk affärsjuridisk byrå nyligen som konstaterade att deras största motor är inte längre är M&A utan investigations, alltså undersökningar. Det beror förstås på att den tyska marknaden har haft stora skandaler såsom Volkswagens utsläppsskandal. Deras bild var också att revisionsbyråer inte kommer ifråga för dessa uppdrag eftersom advokater omfattas av en mer långtgående klientsekretess och därför är särskilt väl lämpade att hantera stora undersökningar. Den trenden tror jag kommer allt mer i Sverige också.

Vilka tecken ser du på vikande konjunktur?

– Att vi ser allt fler tvister är ett tecken på att bolagen jagar pengar där sådana kan finnas och på vårt kontor på västkusten har man sett en del insolvens- och rekonstuktionsrelaterade ärenden, men även i Stockholm ser vi den trenden det inom vissa branscher. Men generellt sett så tycker vi att transaktionsaktiviteten verkar fortsätta i ganska bra takt.

Vad gör det med er som är konsulter när folk jobbar så hårt?

– Vi vill verka för att man ska hålla i det långa loppet, alla jobbar intensivt men man måste kunna återhämta sig mellan varven. Om det resonerar vi mer öppet i dag och vi försöker se till att vi har ett bra tänk kring hälsa, inte minst genom olika samarbeten. Självklart tittar vi också på resursallokering och bemanning. Där tror vi att vi har en fördel i att vi är en så pass stor byrå.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här